23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Intenzivirano saniranje posljedica poplava. Blokiran put Bratunac – Drinjača

ISTOČNO SARAJEVO – U većini opština u Republici Srpskoj koje su bile zahvaćene katastrofalnim poplavama intenzivno se radi na saniranju posljedica, a stanovništvu ovih opština potrebna je voda, higijenski paketi, stočna hrana, sredstva za dezinfekciju, isušivači i crpne pumpe.

Poplave u Derventi (foto RTRS) (2)Iz Republičke uprave Civilne zaštite potvrđeno je da se stanje na području Bijeljine i dalje postepeno normalizuje. „Dašnički nasip“ je stabilan, a postepeno opada vodostaj na rijeci Savi. Voda još izlazi iz zaplavljenog područja kroz otvorenu brešu u „Drinskom nasipu“.

Stanje na zaplavljenom području uz rijeku Savu, gdje još ima uginule stoke, epidemiološki je rizično, ali se i tu napreduje jer je veći dio leševa uklonjen. Veliki problem i dalje predstavljaju „vodeni džepovi“ na području grada i Mjesne zajednice Dvorovi.

Nastavljeno je prikupljanje i odvoženje uginule stoke, uklanjanje čvrstog i kabastog otpada na području grada i prema Dvorovima, te dezinfekcija od grada prema Dvorovima i drugim naseljima.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina nastaviće, uz asistenciju vatrogasnih timova iz Turske i Slovenije, crpanje vode u Bijeljini i Dvorovima, a potrebno je odblokirati začepljene kolektora kišne kanalizacije kod kružnog toka na lokaciji „stari dud“.

U Doboju se radi na čišćenju objekata, dezinfekciji, prikupljanju i odvozu uginule stoke, te procjeni štete, a angažovani su volonteri, lokalno stanovništvo, timovi za dezinfekciju, veterinarska služba, inspekcijski timovi za procjenu štete i Crveni krst.

Čišćenje objekata, dezinfekcija, prikupljanje i odvoz uginule stoke, te procjena nastale štete predizima se i u opštini Šamac.

Na području opštine Donji Žabar čiste se objekati iz kojih se voda povukla, a angažovani su pripadnici Civilne zaštite, stanovništvo i humanitarni radnici.

U nižim zonama Prijedora i dalje leži voda, a problem prave i podzemne vode, a najizraženiji problem je i dalje u naselju Baltine Bare, gdje još nije moguće uključiti električnu energiju. Iz najvećeg broja kuća došlo je do povlačenja vode. Svi putni pravci su prohodni.

Na području opptine Kostajnica nastavljaju se radovi na uređenju korita rijeke Lišnje u mjestu Viake i na sanaciji klizišta i odrona na lokalnim putevima.

U opštini Jezero voda se u potpunosti povukla u svoja korita, ali su i dalje aktivna klizišta u mjesnim zajednicama LJoljići, Čerkazovići, Đumezlije i Perućica.

Gradski most u opštini Čelinac pušten je za saobraćaj. Nastava u prostorijama srednje školi za osnovce i srednjoškolce ne može sutra početi, kako je to bilo planirano, zbog velike koncentracije vlage u prostorijama, a procjene su da će nastava biti nastavljena 2. juna.

U opštini Laktaši radi se na odvozu smeća, dezinfekciji objekata i procjeni nastalih šteta, a u opštini Kozarska Dubica, dijelu Gradina, voda iz poplavljenih kuća se povukla, ali se do osam kuća ne može prići s obzirom da je seoski put poplavljen.

Stanje u opštini Kotor-Varoš se normalizuje, nastaviće se radovi na sanaciji putne mreže, a lokalni put Šiprage – Ćoralići i dalje je u prekidu.

U Bratuncu se svakodnevno radi na uspostavljanju normalnih uslova za život, registrovano je 126 klizišta. I dalje su zbog klizišta blokirani pravci Bratunac – Drinjača u mjestu Polom i Bratunac – Skelani u mjestu Žlijebac.

Brojni odroni na putnim komunikacijama i klizišta i dalje su jedan od većih problema na području opštine Vlasenica, i do danas je od klizišta na ovoj opštini iseljeno 67 osoba, koje su smješteni kod rođaka i komšija, a ugrožena su 23 porodična objekta.

Klizišta i odroni na području Zvornika i u mjestima Boškovići, Sopotnik, Malešić, Zelinje, Križevići, Karakaj i Roćevići, ugrožavaju oko 300 domaćinstava sa oko 1.000 stanovnika.

Klizišta su i dalje aktivna i sporadično se javljaju nova. Posebna opasnost prijeti od širenja postojećih klizišta, kao i mogućnosti pomjeranja mina iz minskih polja u Mjesnoj zajednici Šetići.

Regionalni put Drinjača – Bratunac i nekoliko lokalnih i nekategorisanih puteva trenutno se raščišćavaju.

Na području opštine Lopare do sada je evidentirano 270 klizišta koja su ugrozila elektro i PTT instalacije i veliki broj kuća. Više od 150 kuća je direktno ugroženo, a više od 120 osoba evakuisano.

Na području opštine Osmaci do sada je evidentirano više od 50 klizišta koja su nanijela ogromnu štetu lokalnim putevima i poljoprivrednim površinama.

Broj klizišta na području Srebrenice se stalno povećava, što ugrožava lokalne nekategorisane puteve. Na ovom području je za sada evidentirano oko 127 klizišta.

Klizište na lokaciji Ugljevik-Prigradsko ugrožava jedan stambeni objekat, klizište u Bogutovom Selu ugrožava dvije kuće i ljudi su evakuisani, zatim u Srednjoj Trnovi jedna kuća je ugrožena i iz nje je izvršena evakuacija ljudi.

Do sada je sanirano 16 klizišta na putevima, izvršena je dezinfekcija 50 stambenih, pomoćnih i drugih objekata.

U Šekovićima je registrovan veći broj klizišta koja ugrožavaju desetak stambenih objekata iz kojih je evakuisano 20 ljudi. Lica, koja su bila evakuisana, na svoju odgovornost vratila su se u objekte.

U Čajniču je juče aktivirano klizište na lokalnom putu Luke – Kamen – Borajno, koje je zatrpalo oko 15 metara puta do tri sela. Do ovih sela postoji alternativni pravac Luke – Kiseljak – Borajno – Prevrzma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se