9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Institucije sistema dobro funkcionisale u Srpcu

zvornikdanas Stevo MirjanićSRBAC – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je u Srpcu da je svjestan teškog stanja u Srpskoj, ali da ga raduje da su u opštini Srbac i drugim lokalnim zajednicama ovog puta dobro funkcionisale institucije sistema.

Mirjanić je danas posjetio područje opštine Srbac kako bi se lično uvjerio šta sve lokalne vlasti preduzimaju na zaštiti stanovništva od poplava velikih razmjera koje su prouzrokovane izlivanjem rijeka Vrbasa i Save.

Samo desetak minuta nakon dolaska Mirjanića u obilazak poplavljenog naselja Prijebljezi, došlo je do potonuća manjeg betonskog mosta na magistralnom putu Nova Topola – Srbac – Derventa.

Došlo je do prekida saobraćaja, a kolone vozila sa obje strane mosta bile su duge više od kilometra.

Sve to desilo se na oko 300 metara od mjesta koje je posjetio Mirjanić, koji je odlučio da sačeka puna dva časa dok se most ne osposobi i lično uvjeri u bezbjednost saobraćaja.

Na sanaciji su hitno angažovani radnici sa teškim mašinama preduzeća „Vuk komerc“ Srbac i „Niskogradnja“ iz Laktaša, jer je ovaj pravac jedina komunikacija Srpčana sa Banjalukom i Gradiškom.

Mirjanić je potom sa domaćinima obišao ogromno prostranstvo pod vodom u naseljima Bajinci i Gaj, gdje je potopljeno seosko groblje i dva pravoslavna hrama kao i zasijane oranice, voćnjaci i druge kulture.

„Odbrana vrbaskog nasipa u Prijebljezima je za svaku pohvalu kao i evakuacija i zbrinjavanje ugroženog stanovništva. Riječ je o elementarnoj nepogodi ogromnih razmjera, pa će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo pružiti pomoć svim ugroženim lokalnim zajednicama“, rekao je Mirjanić.

On je naveo da će za sanaciju hidromeliracionih sistema u Republici Srpskoj, gdje će biti uključena i opština Srbac, za prošlu, ovu i narednu godinu biti uloženo 55 miliona evra.

„Riječ je o krupnim investicijama koje se odnose na sanaciju nasipa i osposobljavanje crpnih stanica za prebacivanje vode iz poplavnog područja, dok će za sanaciju sitno-kanalske mreže biti zadužene lokalne zajednice koje će dobiti 30 odsto sredstava prikupljenih od uplate vodnog doprinosa“, rekao je Mirjanić nakon obilaska poplavnih područja u Srpcu.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić upoznao je Mirjanića o nadljudskim naporima da se tokom prošle noći vrećama pijeska nadzida odbrambeni nasip u Prijebljezima u dužini od tri kilometra i tako spasi prodor vode Vrbasa u Srbac i okolinu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se