19.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Hrana koja uništava vašu gušteraču

Ishrana koju će vam doktor odrediti ako dođe do upale gušterače vrlo je stroga, a posljedice nepridržavanja još su bolnije. Izbjegnite ove ekstremne situacije na vrijeme pazeći koje ćete zalogaje i koliko njih unijeti tokom dana.

Zadovoljstvo

Gušterača je žlijezda koja je dio endokrinog sistema, a nalazi se iza želuca. Najpoznatija je po tome što izlučuje inzulin, hormon koji kontroliše visinu šećera, tj. glukozu u krvi.

Zdrava gušterača stalno i besprijekorno reguliše visinu šećera u krvi, čineći je ujednačenom tako što izlučuje inzulin u količini koja tačno odgovara smanjenju i povećanju visine glukoze tokom dana. Hormon inzulin proizvode beta-stanice koje se nalaze u gušterači. Ako beta-stanice ne proizvode dovoljno inzulina, dolazi do povećanja visine glukoze u krvi, odnosno hiperglikemije. Suprotna pojava, smanjena visina glukoze u krvi, naziva se hipoglikemija. Jetra pomaže gušterači u regulisanju visine šećera u krvi tako što skladišti višak glukoze u obliku koji se naziva glikogen. Kad dobije uputu od gušterače, jetra ponovno pretvara glikogen u glukozu, koju tijelo potom može upotrijebiti.

Osim toga, gušterača proizvodi niz enzima koji pomažu u probavnom procesu. U slučaju da se u gušterači razvije upala, može se razviti pankreatitis.

Ishrana igra važnu ulogu u razvoju uslova koji mogu naškoditi gušterači

Alergeni

Ako imate nisku toleranciju ili ste osjetljivi na neku hranu, nemojte je jesti jer to može dovesti do povećanja slobodnih radikala u vašem sistemu, pa i upala vezanih uz pankreatitis. Na Univerzitetu Merilend Medikal Centar zaključili su da alergeni povećavaju rizik od razvoja poteškoća s gušteračom. Alergeni mogu biti mlijeko, sir, jaja i drugi mliječni proizvodi, kao i namirnice kojima su dodani hemijski aditivi i konzervansi, pšenica, kukuruz i soja.

Transmasne kiseline i uopšte puno masnoća

Industrijski obrađene namirnice bogate transmasnim kiselinama (margarin, hrana pržena u očvrsnutim biljnim mastima i slatkiši koji ih sadrže) mogu dovesti do razvoja žučnih kamenaca. Jedan od vodećih uzroka pankreatitisa je kad se žučni kamenac zaglavi u gušterači i blokira kanal koji otpušta enzime potrebne za ispravnu probavu hrane. Trebali biste smanjiti količinu crvenog prerađenog mesa i umjesto toga proteine jesti iz nemasnih izvora, kao što su riba i grah. Smanjiti, a ako je moguće i potpuno izbaciti procesiranu, pečenu hranu te hranu prženu u nezdravim uljima. Naime, tijelo ne može obraditi ili probaviti masnu hranu ako gušterača ne proizvodi dovoljno enzima probave.

Šećer

Suzdržite se od pretjerivanja u slatkoj hrani, kolačima, slatkišima i žitaricama za doručak, koje su pune šećera. Na MayoClinic.com upozoravaju da se ako ne promijenite prehranu, hronični simptomi pankreatitisa mogu se razviti u rak gušterače. Osim toga, mnoge namirnice bogate šećerom također sadrže velike količine masti, što je još veća prijetnja.

Prejedanje

Osim što je dobro smanjiti količinu zasićenih i transmasti iz ishrane, trebali biste smanjiti ukupnu količinu hrane koju jedete. Prejedanje opterećuje gušteraču, što dovodi do oštećenja i pankreatitisa. Osim toga, gojaznost je rizičan faktor za pankreatitis. Smanjenje unosa masti i ukupna potrošnja kalorija dobri su i za gušteraču i većinu drugih organa.

Magazin.hr

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se