18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

FBiH: Razmatranje odluke o generalnom štrajku

SARAJEVO – Delegati Vanrednog kongresa Saveza samostalnih sindikata u BiH razmatraće danas u Sarajevu odluku o stupanju u generalni štrajk 27. maja, najavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović.

Štrajk u Sloveniji

„Bez obzira na sve pritiske, nećemo odstupiti od svojih zahtjeva. Ne pristajemo na pokušaje umanjenja radničkih prava, kao ni na zaustavljanje i derogiranje Zakona o radu i kolektivnih ugovora, što se već dešava u regionu, nego ćemo se svim silama boriti da toga ne dolazi“, rekao je Bajramović.

Bajramović je za BH Radio naveo da će Savez samostalnih sindikata u BiH danas istaći zahtjeve među kojima će biti povećanje cijene rada, donošenje Zakona o zaštiti na radu, izmjena Zakona o stečajnom postupku, te izmjena Zakona o prekršajima.

Osim toga, Savez će zahtijevati povezivanje staža za više od 50.000 radnika, smanjenje naknada političkim strankama, radnim komisijama i odborima, te donošenje određenih mjera vezanih za smanjenje ili ukidanje naknada za članove nadzornih odbora.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se