18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ekološka katastrofa u Krupnju: Izlila se jalovina iz rudnika „Stolice“

U rudniku „Stolice“ u Kostajniku kod Krupnja pukla je brana uslijed čega je počelo izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u Loznici.

Ekološka katastrofa u KrupnjuPreduzimaju se mjere za zaštitu ljudi i životne sredine, potvrdio je za RTS predsjednik Opštine Krupanj Rade Grujić.

Zajedno sa direktorom RTB „Bor“ obišao je juče mjesto izlivanja. Rekao je da je klizište odnijelo cijev koje odvodi jalovinu. Uzeli smo uzorke koji će se analizirati u Kruševcu i Boru, rekao je Grujić i dodao da se prvi rezultati očekuju sutra.

Pokrenuta toksična masa je formirala „sivu rijeku“ koja prijeti da ugrozi životnu sredinu u slivu rijeke Korenite koja se uliva u Jadar, a Jadar u Drinu, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije uLoznici, koji je o tome obavijestio Republički štab za vanredne situacije.

O izlivanju jalovine koja prijeti da ugrozi rječne slivove grada Loznice iz Operativnog centra Gradskog štaba su informisali preduzeće „Farmakom“ i rukovodstvo opštine Krupanj na čijoj teritoriji je došlo do ekološkog akcidenta, koji je uslijedio posle velike poplave i pojave klizišta u tom kraju.

Prve informacije ukazuju da je potrebno hitno sanirati stari ili izgraditi novi kolektor otpadne vode ispod jalovine na Stolicama.

U okviru ranije započetog preventivnog djelovanja na zaštiti zdravlja građana, u lozničkom kraju je ubrzana aktivnost na dezinfikovanju objekata domaćinstava zahvaćenih poplavama.

Uz pomoć ABHO jedinice Vojske Srbije taj posao je juče završen u 156 kuća u Runjanima i Klupcima, a do sada je dezinfekcija obavljena na više od dve hiljade domaćinstava.

Svi magistralni putevi su prohodni i propisno su obilježena oštećenja kolovoza.

Saobraćaj jedino još nije uspostavljen na regionalnom pravcu od Zavlake prema Tekerišu, a prema informaciji iz Stanice saobraćajne policije u Loznici nema većih zadržavanja ni na graničnim prelazima Trbušnica i Karakaj.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se