9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Donjeck: 89 odsto za nezavisnost

Proruske snage u regionu Donjecka u Ukrajini saopštile su da je 89 odsto birača glasalo za nezavisnost, dok je 10 bilo protiv, na referendumu koji je juče održan.

Građani Marijupolja na glasanju„Ovi (rezultati) mogu biti smatrani za konačne“, rekao je Roman Ljagin, šef izborne komisije u Donjecku, novinarima nakon zatvaranja birališta.

„Ispostavilo se kao izuzetno lako da prebrojimo glasove pošto je broj ljudi koji su glasali protiv bio izuzetno mali i broj nevažećih listića je bio mali“, dodao je on.

Referendum u oblasti Donjecka i Luganska je bio praćen izolovanim slučajevima nasilja u nekim mjestima.

Fotoreporter AFP-a izvijestio je da je u Krasnoarmejsku vidio kako je jedna prokijevska militantna grupa ubila ili teško ranila bar dvojicu ljudi, prenosi ta agencija.

Proruski aktivisti u regionima Donjecka i Luganska ističu da je na referendum izašlo više od 70 odsto glasača.

U ove dvije oblasti, inače, živi sedam od ukupno 45 miliona stanovnika Ukrajine.

S obzirom da na ovom referendumu nije bilo neutralnih posmatrača, da su izborne liste bile nekompletne i da nje bilo nikakve međunarodne podrške – čak ni od Rusije – u Kijevu i na Zapadu izražavaju nepovjerenje u informacije koje šalju njegovi organizoratori.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt je napisao na Tviteru da su „podaci s referenduma u Istočnoj Ukrajini vjerovatno lažni.

„Nema načina da se sazna čak ni kolika je bila izlaznost“, kazao je Bilt.

Proruski lideri na istoku Ukrajine, međutim, tvrde da rezultati referenduma jasno govore u prilog pretvaranja dva pomenuta regiona u suverene republike.

„Izlaznost je bila bolja nego što smo očekivali. Zahvaljujući ovom referendumu moći ćemo da odlučujemo o sopstvenoj budućnosti“, ističe šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, dodajući da se „moraju natjerati da odu oni koji su okupirali našu zemlju“.

Vjačeslav Ponomarjov, proruski gradonačelnih Slavjanska, napominje da njegovi istomišljenici mogu sada da organizuju druga glasanja, uključujući i glasanje o tome da li žele da budu dio Rusije.

Ponomarjov ističe da bi već sada mogao da kaže rezultate jednog takvog referenduma.

U Kijevu referendum na istoku zemlje nazivaju „kriminalnom farsom“, koja nema značaja sa stanovišta zakona i ustava i koju je „inspirisao, organizovao i finansirao Kremlj“.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se