12 C
Zvornik
20. април 2024.

Đokić: Institucije će potpuno biti na raspolaganju

BANJALUKA – Republika Srpska u ovom trenutku nema kapacitet da u kratkom vremenu putem svojih institucija razriješi sve probleme prouzrokovane poplavama, ali će one u potpunosti biti stavljene na raspolaganje za pomoć građanima, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić.

Petar Đokić

Đokić je nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta rekao da se posljedice poplava mogu prevazići na principu opšte solidarnosti.

On očekuje da će BiH dobiti međunarodnu pomoć u sanaciji posljedica poplava, ali da se intervencija međunarodnih finansijskih institucija može očekivati tek nakon 18. juna, kada bi trebalo da procjenu štete završi Svjetska banka.

„Do tada vjerovatno nećemo imati sigurnije najave međunarodne pomoći, osim pojedinačne pomoći određenih država, koje su već pomogle i koje će ostati u režimu pomoći i prije zvanične procjene štete“, rekao je Đokić.

On je dodao da je Vlada poptuno mobilna po ovom pitanju i da preduzima sve raspoložive mjere, te da prihvata socijalni dijalog kao dobru aktivnost.

„Naravno da prepoznajemo mnogo problema koji se u ovom trenuku ne mogu lako riješiti, ali razmatramo kako ih u potpunosti riješiti u narednom periodu“, rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, Vlada ni u jednom trenutku nije vodila aktivnosti sa ciljem prikupljanja političkih poena, niti proglašavanja krivaca, što očekuje da i drugi prepoznaju.

Govoreći o posljedicama poplava na privredu, Đokić je rekao da će se Republika Srpska sigurno suočiti sa gubitkom nekoliko hiljada radnih mjesta ili će ona biti ugrožena, ali da to pitanje nije planirano za razmatranje na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta.

„Svakako da ćemo se baviti tim i da smo veoma zainteresovani da saznamo koja je razmjera štete u tom smislu“, rekao je Đokić.

Upitan da li će biti istraga o propustima nadležnih u toku poplava, ministar je iznio stav da nema razloga da se ne utvrđuje odgovornost svakog pojedinca, ali da je u ovom trenutku u Republici Srpskoj prioritet vraćanje u život poplavljenih opština, pri čemu će nadležni organi analizama pokazati da li je neko zakazao.

„Ako neko hoće da stavi odgovornost na institucije za ovoliku količinu kiše zato što se nalazimo nekoliko mjeseci pred izbore, mislim da to više govori o onima koji na taj način razmišljaju“, rekao je Đokić.

On je dodao da su tokom poplava svi institucionalni nivoi bili mobilni i organizovani i da je Vlada učinila maksimalan napor da bude servis građana koji su pogođeni elementarnom nepogodom.

Niko neće biti oštećen

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da niko od radnika u javnom sektoru, kojima je vraćeno pet odsto iznosa plate, neće biti oštećen i da će po potrebi biti izvršena korekcija obračuna.

„Može se desiti da će jedan mjesec biti problem, ali će narednog biti izvršena korekcija i niko neće biti oštećen ni i u dijelu od dana kada je donesena odluka o vraćanju nivoa plata“, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da to nema veze sa Zakonom o radu, već sa kolektivnim ugovorom i Zakonom o platama.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se