23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Vojska jedan od ključnih faktora stvaranja RS

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas u Banjaluci da je Vojska Republike Srpske /VRS/ bila slobodarska vojna formacija i jedan od ključnih faktora u stvaranju Republike Srpske.

Milorad Dodik (Foto: Kurir)„Vojska Republike Srpske nastala je htijenjem naroda da odbrani svoja ognjišta, a njeno formiranje 12. maja 1992. godine dalo je novu snagu srpskom narodu u otporu protiv onih koji su željeli da ugroze njegovu slobodu“, rekao je Dodik novinarima nakon polaganja vijenca na groblju „Sveti Pantelija“, povodom Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je naglasio da je VRS neopravdano napadana od određenih faktora.

„U VRS su bili časni borci koji su se borili za interes naroda. U VRS nije bilo onih koji su zloupotrebljavali narodno htijenje za slobodom“, istakao je Dodik.

On je napomenuo da su oni koji su se ogriješili u prethodnom ratu odgovarali u skladu sa međunarodnom konvencijom, ali da to ne može umanjiti značaj VRS.

Govoreći o pravima koja su data borcima, Dodik je ocijenio da su ona velika i da Srpska nije ostala dužna boračkoj populaciji.

„Srpska nije ostala dužna boračkoj populaciji, iako ima ljudi koji su nezadovoljni, ali to je stvar drugog ambijenta“, rekao je Dodik.

On smatra da je „opšta atmosfera jadikovanja nad sudbinom boraca dio propagande“.

„Borci su i dalje na pozicijama odbrane Republike Srpske. Institucije sistema uvažavaju njihov doprinos i pomažu im, u skladu sa mogućnostima“, kaže Dodik.

Na groblju „Sveti Pantelija“ vijence su položili i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, u ime Vlade ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i Unije studenata Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se