9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Dodik: Pomoć će doći do svih

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je saučešće porodicama stradalih u poplavama u Republici Srpskoj i Srbiji i poručio da će organi vlasti Srpske uložiti sve napore da pomognu najugroženijim i da saniraju posljedice poplava.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Dodik je, nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, potvrdio da je do 10.00 časova na području Doboja, koji je do sada bio najurgentnija tačka u poplavama U Srpskoj, pronađeno šest tijela.

„Nažalost, to nije kraj“, istakao je Dodik.

On je zahvalio Vladi Srbije što je odobrila pomoć Srpskoj u lijekovima, pumpama, agregatima i hrani i naglasio da će Vlada Srpske nastaviti isporuku električne energije Srbiji od 150 megavata na dnevnom nivou da bi se održao srpski elektrosistem.

Dodik je ukazao na potrebu da stanovništvo u ugroženim područjima djeluje sihronizovano sa organima vlasti i ukazao da čak i u ovim situacijama postoje oni koji sjede kod kuća, šire defetizam i stvaraju atmosferu da su vlasti krive za sve, pa čak i za stoljetne kiše koje su dovele do dramatične situacije u Republici Srpskoj i BiH.

On je naglasio potrebu da budu donesena nova zakonska rješenja, koja će definisati ponašanje u vanrednim situacijama.

„Apelujem da svi prate naloge organe vlasti i da isključe politizaciju događaja, te da pokažu solidarnost“, rekao je Dodik.

On je istakao da se rijeka Bosna u Doboju trenutno povlači, ali da sad najveći problem predstavljaju nabujale vode iz sliva Save, te nagladio da će se na udaru tokom dana naći Posavina i LJevče Polje.

Dodik je najavio da će tokom dana obići Srbac, kom prijeti najveća opasnost, ali i Brčko, Šamac i Bijeljinu.

Predsjednik Srpske je naglasio da teški dani za Republiku Srpsku tek predstoje nakon povlačenja voda, ali je istakao da će svi biti usredsređeni na rješavanje te situacije.

„Juče sam bio u Doboju. Voda je bila i do šest metara. Puna nafte, plutajuće stoke i mnogo što-šta drugog. Sada je još važnije slušati organe vlasti. Naša ekonomija će se teško oporaviti nakon svega. Važno je sihronizovati odnos vlasti i građana“, poručio je predsjednik Srpske.

Vučić: Zahvalnost Srpskoj na podršci

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, da će Vlada Srbije, i pored teške situacije u kojoj se nalazi zemlja, učiniti sve da pomogne stanovništvu Srpske koje je ugroženo u poplavama.

„Vlada Srpske je uputila zahtev za pomoć i mi smo obezbedili hranu, lekove, vreće i šta još budemo mogli“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je zahvalio predsjedniku Dodiku na podršci koju je Republika Srpska u ovim dramatičnim danima pružila Srbiji i dodao da trenutak suočavanja sa brojem žrtava u Obrenovcu tek predstoji.

Vučić je zahvalio i hiljadama Beograđana i ostalim građanima Srbije koji su se odazvali apelu Vlade da se pridruže odbrani Šapca, istakavši da su oni junaci ovog vremenena i prave patriote koji su pokazali koliko se voli zemlja.

On je napomenuo da je u prvim časovima poplava na dobrovoljačkim punktovima bilo organizacionih problema, ali da je akcija dizanja nasipa kod Šapca uspješno okončana tokom noći i da vjeruje da Sava neće probiti nasipe.

„Podigli smo nasip na 7,3 metra, a dosadašnja maksimalna vrednost je bila 6,8 metara. Mislim da će Šabac izdržati. U svakom slučaju, velik posao je obavljen. Momci na nasipima su junaci Srbije i pokazali su da naša zemlja ima budućnost“, naglasio je Vučić.

On je posebno zahvalio ruskim specijalcima koji su, kako je naveo, iskazali nadljudsku hrabrost i obučenost u spašavanju ljudi u Obrenovcu, kao i vladama Bugarske, Slovenije, Austrije i NJemačke, koje su poslale pomoć.

On je apelovao na građane poplavljenih područja da sarađuju da bi se izbjegle fatalne posljedice i ponovio da će svaki oblik zloupotrebe tragedije biti na oštar način sankcionisan.

„Voda za piće u Beogradu je ispravna, a biće sankcionisan svako ko je plasirao netačnu informaciju i zaradio na nevolji ljudi“, rekao je Vučić.

On je ukazao da postoje oni koji prirodnu katastrofu žele da prikažu kao odgovornost države i naglasio da to neće dozvoliti, jer su, kako je rekao, svi državni organi maksimalno angažovani da se katastrofa prevaziđe i ublaži.

Srpska za saradnju BiH i Srbije, uz jasnu poziciju Banjaluke

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da Srpska nema ništa protiv BiH koja je napisana u Dejtonu, ali da za nju problem predstavlja ona BiH koja se kreira političkim voluntarizmom nekih snaga u Sarajevu.

Dodik je nakon susreta sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je Vučiću zahvalio na svim informacijama koje mu je prenio, a koje se odnose na njegovu nedavnu posjetu Sarajevu.

On je naglasio da je sa gledišta Srpske ta posjeta korektna i normalna, jer je BiH država u kojoj se nalazi Republika Srpska.

„Mi nikada nismo sporili Dejtonsku BiH, ali sporimo onu koja na drugi način želi da se napravi“, poručio je Dodik.

Dodik je ocijenio da je Vučić tokom posjete Sarajevu značajno podržao Republiku Srpsku i da je to od izuzetne važnosti.

„Prvi put smo mi iz Republike Srpske mogli da primijetimo da se Sarajevo nije u političkom smislu svelo na predstavnike bošnjačkog naroda, nego na tamošnje institucije, koje tamo prema Ustavu funkcionišu. To je važno“, ukazao je predsjednik Srpske.

Dodik je zaključio da je sasvim normalno da Srbija i BiH međusobno koordiniraju, ali da pozicija Republike Srpske mora biti jasna.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se