15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik odlikovan ordenom Svetog cara Nikole

ANDRIĆGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Andrićgradu odlikovan ordenom Svetog cara Nikolaja za zasluge u jačanju prijateljskih i bliskih odnosa ruskog i srpskog naroda i velikom doprinosu pravoslavnim crkvama, a uručena mu je i Povelja povodom 400 godina od ustoličenja dinastije Romanov.

Dodik odlikovan ordenom Svetog cara NikolePriznanje Dodiku danas je u hramu Svetog cara Lazara uručio rukovodilac vojne misije i savjetnik prvojerarha Ruske pravoslavne zagranične crkve Igor Jevgenjevič Smikov, koji je isti orden uručio i proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.

Dodik je rekao da je obradovan i počastvovan ovim priznanjem, koje doživljava kao dar svim građanima Republike Srpske.

„Zahvalan sam Ruskoj pravoslavnoj crkvi, koja prati naše aktivnosti i mislim da odnosi između Srpske i Rusije i ruskog naroda u cjelini doživljavaju svoje najbolje godine“, rekao Dodik i istakao da tome doprinose Ruska i Srpska pravoslavna crkva.

Dodik je zahvalio Rusiji na bratskoj pomoći u nedavnim katastrofalnim poplavama i naglasio da će ona biti još veća i obimnija, iako mnogi skeptici u to nisu vjerovali.

Kusturica je rekao da je ova nagrada potvrda prijateljstva sa ruskim narodom i njegovom kulturom.

„Za mene je religija jedan kulturni obrazac za koji se neprestano borim da ne nestane, jer u odnosu između dva naroda stoji isti korijen“, dodao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, ova nagrada samo utvrđuje ideju da su religija i kultura ista stvar.

Kusturica je zahvalio Ruskoj pravoslavnoj crkvi i ruskom narodu za pažnju koju mu desetinama godina ukazuje.

Delegacija Ruske pravoslavne crkve danas je u Andrićgrad donijela čudotvornu mirotočivu ikonu Svetog cara Nikolaja, koja je postavljena kao prestona ikona u hramu Svetog cara Lazara, gdje će ostati nekoliko časova.

Sveštenik Aleksandar Topalović zahvalio je ruskoj delegaciji što je donijela ovu svetinju u novoizgrađeni hram, koji je replika manastira Visoki Dečani.

Ikoni Svetog cara Nikolaja poklonili su se i darivali je predsjednik Srpske Milorad Dodik i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica.

Dodik je prilikom dolaska u Andrićgrad posjetio gradilište sa Kusturicom, koji ga je upoznao o tome da je u toku izgradnja studentskih domova, Vizantijskog trga, Karavan-saraja i apartmana.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se