10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Dodijeliti poplavljenima status raseljene osobe

DOBOJ – Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uputilo je inicijativu Savjetu ministara BiH za dodjelu statusa raseljenog lica za sve osobe koje su pretrpjele štetu usljed poplava, kako bi legalno stekli pravo na dodjelu humanitarne i novčane pomoći koja će biti iskorištena za saniranje poplavljenih objekata, izjavio je pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miladin Dragičević.

Doboj poslije poplave

Dragičević je nakon današnjeg razgovora sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem rekao novinarima da će, osim u poplavi stradalog domicilnog stanovništva, status raseljenog lica obuhvatati izbjeglice i povratnike.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara BiH će u narednih 15 dana proslijediti ovu preporuku entitetima i Brčko distriktu.

U međuvremenu, dodao je Dragičević, od gradske uprave očekuje da Ministarstvu dostavi kompletnu evidenciju osoba čije su kuće poplavljene sa potrebnim stvarima koje je neophodno nabaviti.

„Resorno ministarstvo će napraviti jedinstveni kriterijum za raspoređivanje humanitarne i novčane pomoći koja je došla na nivo BiH“, rekao je Dragičević.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović naveo je da je u Doboju evidentirano oko 1.784 lica sa izbjegličkim i statusom povratnika, koja će, ukoliko se prihvati inicijativa Ministarstva za ljudske prava i izbjeglice BiH, steći novi status reseljene osobe.

Petrović je naveo da je grad formirao dva prihvatna centra za stanovništvo nastradalo u poplavi – Dom penzionera i Sportsko-rekreativni centar „Preslica“.

Prema njegovim riječima, veliki dio stanovništva našao je smještaj kod familije, prijatelja ili humanih ljudi.

Te osobe neće moći dugo boraviti kod takvih osoba, a pošto nemaju alternativan smještaj, kaže Petrović, postoji ideja za osnivanjem novog kolektivnog centra dok se njihovi objekti ne saniraju.

Petrović je naveo da je tokom prvih dana poplavljeno stanovništvo smješteno u objekte kasarne Oružanih snaga BiH u naselju Miljkovac, odakle je zbog neodgovarajućih uslova razmješteno dalje.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se