13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Diplomatski pokušaji da se spriječi rat u Ukrajini

KIJEV – Zapadne sile danas su započele još jedan diplomatski „očajnički“ pokušaj s namjerom da se spriječi da sukob u Ukrajini preraste u građanski rat, istakla je francuska agencija AFP i dodala da se konflikt sve više širi ka ruskoj granici.

Rat u UkrajiniRuske i ukrajinske agencije javile su da su jutros obnovljene borbe na prilazu Slavjansku.

Agencija Interfaks, pozivajući se na predsavnika vojske samoodbrane, saopštila je da te snage pokušavaju da povrate kontrolu nad nekoliko punktova i televizijksom stanicom, a informacija o ranjenima i poginulima, zasad, nema.

Kijevske vlasti danas su potvrdile da su ukrajinske snage bezbjednosti uspjele da „oslobode“ gradsku skupštinu u lučkom gradu Mariupolju, nedaleko od granice s Rusijom.

Uhapšeno je nekoliko federalista i skinuta je zastava Rusije sa zgrade.

Francuska agencija je u svom obimnom pregledu poslednjih dešavanja u Ukrajini navela da su se eksplozije i razmjena vatre mogli noćas čuti u Slavjansku i da ukrajinska vojska napreduje prema pozicijama koje čuvaju pristalice federalizacije.

Vlasti u Kijevu tvrde da su ubile više od 30 naoružanih proruskih aktivista, ali i da su na svojoj strani izgubili najmanje devetoro vojnika i tri vojna helikoptera u sukobima 5. i 6. maja.

Predsedavajući OEBS Didije Burkhalter sastaće se danas u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim će razgovarati o krizi u Ukrajini, dok će britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg razgovarati u Kijevu sa aktuelnim vlastima.

Za to vrijeme, navodi AFP, vlada u Kijevu, koju podržavaju zapadne zemlje, pojačava svoju vojnu ofanzivu da bi povratila kontrolu nad istočnim ukrajinskim gradovima pod kontrolom pristlaica federalizacije.

Oko 90 ljudi je poginulo za manje od nedjelju dana u vojnim operacijama ili sukobima između pristalica federalizacije i pristalica jedinstvene Ukrajine.

Zbog toga je predsjednik Francuske Fransoa Oland upozorio na „haos i rizik od građanskog rata“.

I Njemačka je izrazila zabrinutost zbog mogućnosti izbijanja potpunog vojnog konflikta, dok ruski predsjednik vaga da li da pokrene invaziju sa oko 40.000 vojnika stacioniranih na granici.

Francuska agencija navela je da odnosi Zapada i Moskve nisu bili zategnutiji od kraja Hladnog rata, da SAD i Rusija svakodnevno oštro kritikuju jedna drugu, a da sat ubrzano otkucava ka referendumu o nezavinosti u istočnoj Ukrajini, 11. maja.

Američki državni sekretar Džon Keri odbacio je glasanje kao „lažno“ i napravio je paralelu sa referendumom na Krimu, koji je u martu pripojen Rusiji.

„Mi ćemo izričito odbaciti ilegalne pokušaje dalje podjele Ukrajine“, upozorio je Keri.

Zapad optužuje Rusiju da izaziva tenzije da bi destabilizovala Ukrajinu uoči predsjedničkih izbora planiranih 25. maja, a Moskva tvrdi da je „apsurd“ održavati izbore usred trenutnih konflikata.

Zapad je upozorio i da će uvesti treći krug sankcija Rusiji ako nastavi da potpiruje haos u Ukrajini.

Ukrajina i Rusija obostrano se optužuju za „fašizam“ i strahuju od novog nasilja u petak, kada se dvije zemlje pripremaju za obeležavanje pobjede Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da „Evropa zatvara oči pred tim da fašizam dobija nove pristalice“.

Ono što se dogodilo u Odesi 2. maja je „čist fašizam“, rekao je Lavrov.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se