5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Diković: Šabac je odbranjen

BEOGRAD – Stanje u Šabcu, koji je Vlada Srbije juče proglasila prioritetom odbrane od poplava pored Obranovca i Lazarevca, je stabilno i u njega je tokom noći došlo više hiljada dobrovoljaca, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vvanredna situacija u Šabcu

„Situacija je pod kontrolom. Uspeli smo noćas da Šabac obezbedimo od eventualnog izlivanja Save. Kako smo počeli, nisam bio optimista, bilo je tu dosta problema. Posle se situacija popravila, sve je došlo na svoje mesto“, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

On je konstatovao da je Šabac spašen i da se nasip i dalje podiže i zahvalio svim građanima Srbije koji su spremni da i tokom naredne noći budu na nasipima iznad Save kod Šapca, prenose beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, više nema straha od plavljenja okolnih sela, jer je trenutni nivo Save 631 santimetar, a bedemi su izgrađeni, kada je nivo bio na 730 santimetara, što znači da bezbjednost neće biti ugrožena.

U Šabac je tokom noći stigao veliki broj dobrovoljaca iz cijele Srbije, ali je u prvim časovima organizacija akcije bila veoma slaba.

Jutros se ispred Beogradske arene okupio veliki broj dobrovoljaca koji u autobusima čekaju da odu na punkotve, gdje je potrebno da se pruži pomoć ugroženim građanima Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je pozvao građane na solidarnost i poručio da Šabac mora biti odbranjen po svaku cijenu.

On je rekao da je katastrofa koja je zadesila Srbiju, posebno Obrenovac, biblijskih razmjera i da u tom gradiću ima mnogo stradalih.

Ni juče ni danas nema pouzdanih informacija, koliko je ljudi izgubilo živote u vodenoj stihiji u Obrenovcu i drugim gradovima Srbije.

Evakuisani iz ovog grada smještaju se u prihvatne centre u Beogradu i ostalim susjednim opštinama.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se