8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Danas se obilježava Međunarodni praznik rada

U svijetu se danas obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada kao simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti.

Piknik izlet Prvi maj roštiljanje

Istorija ovog praznika počinje 1886. godine kada je nekoliko desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice, zahtijevajući bolje uslove rada i uvođenje osmočasovnog radnog vremena.

Organizatori protesta zahtjeve su prethodno uputili poslodavcima i vlastima, tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine. Kao odgovor uslijedila je represija, i u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni su na smrt.

Svake godine se 1. maj obilježava u znak sjećanja na prve žrtve borbe za ostvarenje radničkih prava. Tog dana širom SAD održano je oko 5.000 štrajkova nezadovoljnih radnika uz slogan – tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.

Proslava praznika ustanovljena je tri godine kasnije, a odluku su donijeli predstavnici radnika iz cijelog sveta na Prvom kongresu Druge internacionale u Parizu, proglasivši 1. maj za Međunarodni praznik rada, radničke i sindikalne odgovornosti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić čestitali su svim radnicima u Srpskoj Međunarodni praznika rada.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da će institucije Republike Srpske nastaviti da budu maksimalno posvećene poštivanju radničkih prava i nastojati da, u saradnji sa predstavnicima sindikata i poslodavaca, sačuvaju što veći broj radnih mjesta, poboljšaju položaj radnika i stvore uslove za novo zapošljavanje.

„Svim građanima u Republici Srpskoj čestitam 1. maj – Međunarodni praznik rada i želim da u dobrom zdravlju i raspoloženju provedu predstojeće prvomajske praznike“, navedeno je u čestitki predsjednika Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da će jedan od prioriteta Vlade Srpske i u narednom periodu ostati rad na stvaranju uslova za nova zapošljavanja, kao i očuvanje postojećih radnih mjesta.

„Vlada Republike Srpske nastaviće da jača dijalog sa socijalnim partnerima, s ciljem unapređenja životnog standarda svih radnika u Srpskoj“, poručila je Cvijanovićeva, čestitajući 1. maj, Međunarodni praznik rada, Savezu sindikata Republike Srpske, granskim sindikatima, radnicima i građanima Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da je 1. maj simbol borbe za radnička prava i radničku solidarnost, koji podsjeća i obavezuje da svi zajedno maksimalno doprinose stvaranju boljih i humanijih uslova rada.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić naveo je da će Vlada Srpske posebnu pažnju i u ovoj godini posvetiti otvaranju novih radnih mjesta, očuvanju postojećih i zaštiti radničkih prava, te da je kroz Akcioni plan zapošljavanja obezbijeđeno dodatnih 9.476.000 KM.

Đokić je u čestitki podsjetio da se u protekloj godini intenzivno radilo na smanjenju nezaposlenosti i da pokazatelji govore da je broj nezaposlenih lani bio manji za 2,7 odsto u odnosu na 2012. godinu, te da je trend smanjenja nezaposlenosti nastavljen i u prva četiri mjeseca ove godine.

Prema Zakonu o praznicima, u Republici Srpskoj neradni dani su 1. i 2. maj i tada neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Građani širom Republike Srpske za 1. maj tradicionalno će posjetiti brojna izletišta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se