23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dan pobjede nad fašizmom, parada na Crvenom trgu (foto/video)

MOSKVA – Na Crvenom trgu u Moskvi paradom u kojoj više od 11.000 vojnika, 69 borbenih aviona i helikoptera, 149 vojnih vozila obilježava se Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede nad fašizmom, parada na Crvenom trgu (6)

Paradi prisustvuje predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji bi zajedno sa

premijerom Dmitrijem Medvedevom, kako navode ruski mediji, poslije svečanosti na Crvenom trgu trebalo da posjeti Krim.

Kako je javio „Glas Rusije“, Putin i Medvedev bi prvo trebalo da posjete Sevastopolj i prisustvuju paradi, a zatim bi trebalo da otputuju u Simferopolj.

Iznad Crvenog trga je preletjelo 69 aviona i helikoptera povodom obilježavanja 69 godina od pobjede u Velikom otadžbinskom ratu.

U paradi učestvuje 149 vojnih vozila, uključujući protivavionske raketne sisteme, oklopna borbena vozila, antitenkovske raketne sisteme i usavršene artiljerijske topove, što je najveći broj od pada SSSR 1991. godine.

Čast da ove godine ponese istorijsku Zastavu pobjede, koju su sovjetski vojnici istakli u Berlinu u maju 1945. godine, ima Preobraženski puk.

Novost na paradi je učešće specijalnih jedinica naoružanih snajperskim puškama „Vintorez“ sa prigušivačem i mitraljezima „Val“.

Prva vojna parada povodom pobjede u Drugom svjetskom ratu održana je na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine po nalogu tadašnjeg sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina.

Rusija je samo u Drugom svjetskom ratu izgubila oko 20 miliona ljudi, više nego sve članice tadašnje antihitlerovske koalicije zajedno.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=J0R2mpnHQRY]

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se