5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Dačić: Potrebna konkretna pomoć za spas ljudskih života

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nada se da će biti izbjegnut najcrnji scenario i da Beograd neće biti poplavljen.

Ivica Dačić

Dačić je ukazao na potrebu da vlade evropskih i zemalja svijeta hitno šalju Srbiji konkretnu pomoć koja će omogućiti da se u ovom trenutku spasu ugroženi ljudski životi.

On je, gostujući na RTS-u, rekao da su Srbiji, koju je zadesila nesreća neophodni aluminijumski čamci sa motorima, helikopteri i obučeni specijalci da bi se spasili ljudi, a da će pomoć u novcu koju sada nude neke zemlje i obećava EU biti značajna kada se voda povuče.

Dačić je naglasio da su susjedne zemlje i članice EU ispoštovale direktivu iz Brisela i značajno pomažu stanovništvu, te istakao da Srbija posebnu zahvalnost duguje Ruskoj Federaciji čiji je tim specijalaca upućen u Obrenovac i tamo uradio „nadljudski posao“.

„Pokazalo se kao opravdano uspostavljanje rusko-srpskog fonda i osnivanje Centra za vanredne situacije u Nišu“, rekao je Dačić.

On je dodao da Republika Srpska i Srbija imaju sporazum o djelovanju u vanrednim situacijama, ali da je teško djelovati kada su obe teritorije ugrožene.

Dačić je potvrdio da je Ministarsvo spoljnih poslova Srbije osim Evrospkoj uniji, koja pomaže i koja će pokrenuti mehanizme pomoći za obnovu zemlje nakon poplava, zahtjev za pomoć nakon kataklizme uputio i UN.

On je naglasio da je unutar Ministarstva formiran Krizni štab za koordinisanje pomoći i da je on u stalnom zasjedanju.

Dačić je najavio da će nova sjednica Republičkog kriznog štaba, na kojem će biti analizirana situacija i planirani interventni koraci, biti održana sutra.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se