7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

ČUDO PRIRODE: Evo šta se u Travniku pojavilo nakon klizišta!

TRAVNIK – Ogromno klizište koje se pokrenulo u šumskom reonu zvanom Krmare, 12 kilometara od mjesta Mehurići kod Travnika, formiralo je jezero od kojeg zastaje dah. Naime, u gornjem slivu rijeke Jasenice usljed pokretanja cijelog brda u korito rijeke, od nanosa kamena, stabala i zemlje, formirana je brana širine između 50 i 80 metara, te je tom prilikom nastala veća akumulacija, tačnije jezero dužine oko 500, širine 30 do 50 , a dubine oko 20 metara.

Nastalo jezero kod Travnika (2)Pomijeranjem zemljišta od kiša koje su proteklih dana neprestalno padale, te topljenjem snijega kojeg je krajem maja na planini Vlašić napadalo preko metar, u opasnost je dovedeno više stočara iz obližnjih sela, čije su livade i planinske kuće u kojima borave tokom ljetne ispaše klizišta snijela u rijeku Jasenicu. Tom prilikom nije bilo ljudskih žrtava.

Međutim, dalji opstanak novoformiranog jezera mogao bi se opisati kao ˝biti ili ne biti˝.

Nastalo jezero kod Travnika (1)Dok se dio starijih mještana neizmjerno plaši pucanja prirodne brane, koje bi u opasnost dovelo dio Biljanske doline (oko 10.000 stanovnika), mlađi i oni željni avanture već uveliko planiraju poribljavanje istog jezera potočnom pastrmkom, te kupanje u kristalno čistoj vodi ili bavljenje rekreacijom na ovom području.

Priroda je na sebi svojstven način za nekoliko sati napravila čudo koje zaustavlja dah i izaziva divljenje. Jezero sa bistrom vodom okruženo je šumom lisičara i četinara i moglo bi se svrstati u prirodne ljepote. Slobodno se može i uporediti sa primjerima neteknutih prirodnih oaza.

(Bportal.ba)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se