9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Britanac 10 godina skupljao novac za operaciju dječaka iz Laktaša

Stefan Savić, 14-godišnji dječak iz okoline Laktaša, rođen je s Tessierovim rascjepom, rijetkim i ozbiljnim rascjepom nepca i usne, koje može uticati i na ostala područja lica, poput nosa, očiju ili vilice.

Britanac 10 godina skupljao novac za operaciju dječaka iz Laktaša (6)

Vejn Ingram, bivši član Bitanskog bataljona u Bosni i Hercegovini, tokom rutinske patrole upoznao je Stefanovog oca, a nakon toga i dječaka. Tada se zarekao da će mu skupiti novac za prijeko potrebnu operaciju i pokrenuo humanitarnu akciju među svojim kolegama, ali i na Ostrvu, piše Klix.ba.

Nakon više od deset godina, Ingram je uspio skupiti više od 100.000 funti (oko 240.000 KM) kako bi platio plastične operacije i druge tretmane koji su promijenili Stefanov život.

Zajedno sa majkom Slavenkom i ocem Milošem, 14-godišnjak se ove sedmice ponovo susreo sa čovjekom koji mu je podario novi život.

„U to vrijeme imao sam dva sina istih godina i nisam mogao otići a da mu ne pokušam pomoći“, sjeća se Ingram perioda od prije desetak godina.

U narednom periodu, dječak je prošao kroz nekoliko teških operacija. Posljednja od njih bila je u subotu u jednoj londonskoj bolnici u kojoj su mu otklonili poteškoće u disanju.

Hirurg Dejvid Danavej, koji ga je prvi put operisao, odrekao svoje naknade koja je iznosila preko 10.000 funti.

(Klix.ba)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se