10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

BiH ostaje bez gasa?

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina i Bugarska su jedine dvije države koje će u potpunosti ostati bez gasa ukoliko zbog krize u Ukrajini bude obustavljen izvoz ovog energenta iz Rusije ka Evropi i to plinovodom koji ide kroz tu državu, izjavili su ruski zvaničnici, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

GasovodZamjenik ruskog ministra energetike Anatolij Janovski je danas izjavio kako Gazprom obećava da će ispuniti svoje ugovorne obaveze prema Evropi, čak i ako se prekine dovod putem gasovoda koji prolaze kroz Ukrajinu.

Oni će, kako navode u izjavi za medije, veće količine plina plasirati putem sjevernog plinovoda i drugih pravaca, a kako bi ga Evropa mogla uskladištiti, ali problem je što BiH nema pristupa drugim gasovodima.

‘’Zemlje koje nemaju alternativnih izvora, osim plinovoda koji ide kroz Ukrajinu, su u najvećem riziku ‘’ konstatovao je Janovski navodeći pri tome BiH i Bugarsku.

Osim toga, član ruske Dume i predsjednik Ruskog društva za proizvodnju plina Pavel Zavalni izjavio je da će ukoliko dođe do prekida isporuke plina kroz Ukrajinu jedine države koje će potpuno ostati bez ovog energenta BIH i Ukrajina.

‘’Ništa ne spriječava EU da pravi zalihe plina kojima bi nadomjestili nedostatke, jer Kijev ne želi da plaća dug Rusiji. A, samo BiH i Bugarska nemaju pristup tim izvorima ‘’, naveo je Zavalni, prenosi NAP.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se