15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Barozo: Pomoći ćemo Srbiji i BiH

Evropska komisija intenzivno radi u koordinaciji sa zemljama članicama da se pomogne zemljama Balkana, saopštio je predsjednik Komisije Žoze Manuel Barozo.

Žoze Manuel BarozoPredsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je kasno sinoć, nakon neformalnog samita evropskih lidera u Briselu da će EU pomoći Srbiji i Bosni i Hercegovini da prebrode posljedice poplava.

„Komisija intenzivno radi u koordinaciji sa zemljama članicama da se pomogne zemljama Balkana“, rekao je Barozo novinarima poslije radne večere 28 šefova država i vlada zemalja članica EU.

Podsjetio je da je EU, odmah nakon prvih zahtjeva za pomoć iz Srbije i BiH, poslala stručnjake, čamce i helikoptere da se pomogne ugroženom stanovništvu.

„Osim toga, imamo i sredstva iz Fonda solidarnosti, kojima Srbija može da pristupi kao da je članica EU“, ukazao je Barozo, dodajući da je sada na vladi Srbije da dostavi izveštaje o šteti.

Lideri Evropske unije su izrazili solidarnost s narodima Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su pretrpjeli najteže poplave za duže od vijeka, i naveli da EU pruža pomoć i da će procjenjivati daljnje potrebe.

To je na završetku zasedanja saopštio predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej koji je rekao da su lideri Unije „razmotrili situacija s poplavama na Balkanu, a Evropska komisija snažno radi na usaglašenom pristupu tome tako da opipljivo iskaže solidarnost“.

Evropska komisija donijela je ranije odluku da izdvoji dodatnih 65 miliona evra za otklanjanje posledica velikih poplava koje su pogodile Srbiju i BiH.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se