15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Banderovci kao redari 9. maja

Mnogo spominjani po zlodjelima „Desni sektor“ ne planira nikakve manifestacije 9. maja u vrijeme praznovanja Dana pobjede

Jedan od spomenika Banderi podignut u vreme Viktora JuščenkaMnogo spominjani po zlodjelima „Desni sektor“ ne planira nikakve manifestacije 9. maja u vrijeme praznovanja Dana pobjede. Rukovodstvo te ultradesničarske nacionalističke organizacije tvrdi da će njihovi aktivisti samo čuvati red tamo gdje su ih zamolile organizacije veterana. U „Desnom sektoru“ smatraju da je 9. maj dan sjećanja na sve poginule u Drugom svjetskom ratu.

Veliki broj građana Ukrajine aktiviste „Desnog sektora“ naziva „banderovcima“ po kontroverznoj ličnosti Stepanu Banderi koga mnogi smatraju ideologom ukrajinskog nacionalizma. Stepan Bandera se rodio 1909. godine u Galiciji u tadašnjoj Austrougarskoj u grko-katoličkoj, dakle unijatskoj porodici. Bandera se borio i protiv Poljaka i Nijemaca, ali je kasnije, što je i dokazano, sarađivao sa nemačkim okupatorima. Uostalom, svi čuvari u nacističkim logorima na istoku Evrope su bili iz zapadne Ukrajine i pribaltičkih zemalja. Posle rata je uspio da pobjegne u Njemačku, ali ga je sovjetska tajna služba pronašla i likvidirala u Minhenu 1959. godine.

Na stogodišnjicu Banderinog rođenja u Ukrajini je 2009. godine štampana poštanska marka.

Na kraju svog predsjedničkog mandata, u januaru 2010, Viktor Juščenko proglasio je Stepana Banderu herojem Ukrajine „zbog heroizma u borbi za nezavisnu Ukrajinu“. Nagradu je od Juščenka tada primio Banderin unuk.

Na istoku Ukrajine je takva odluka izazvala veliko razočaranje. Poslanici Evropskog parlamenta su tražili da novi predsjednik Viktor Janukovič poništi takvu odluku. Protiv dodjele ordena heroja Stepanu Banderi bio je i Centar Simona Vizentala koji je postao poznat u svijetu potragom protiv nacista. U aprilu 2010. Donjecki okružni sud poništio je ukaz Viktora Juščenka o odlikovanju Bandere. Uslijedila je oštra reakcija ne samo ukrajinskih nacionalista koji žive na Zapadu već i onih ultranacionalističkih političara iz zapadne Ukrajine.

Za većinu pristalica nacionalističkog „Desnog sektora“ Stepan Bandera je idol i heroj, pa se ne treba iznenaditi ako 9. maja budu nosili njegove slike i dokazivali da je on pravi heroj Ukrajine.

(Novosti online)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se