20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Američki senatori pripremili zakon za svrgavanje Putina

VAŠINGTON – Američki senatori pripremili su zakon o izdvajanju novca za ruski „evro-Majdan“ i svrgavanje ruskog predsjednika Vladimira Putina najkasnije do 2018. godine.

Vladimir PutinGrupa od 26 republikanskih senatora uputila je u redovnu proceduru zakon koji predviđa nesmetano „finansiranje demokratije“ u Rusiji, s ciljem svrgavanja vlasti, što se nekoliko puta otvoreno naglašava u samom tekstu.

Prema prijedlogu zakona, koji podržavaju i poznati protivnici Kremlja Džon Mek Kejn i Lindsi Grejem, Rusiju očekuju ne samo nove sankcije, već i jačanje ofanzivnih vojnih kapaciteta i velike vojne vježbe NATO saveza u ključnim regijama zemalja koje graniče sa ruskom teritorijom.

Predviđeno je i povećanje „kulturno-obrazovne razmjene sa šefovima ruske opozicije“.

Američki senatori predlažu da od 2015. pa do izbora u Rusiji 2018. godine, „za razvoj demokratskih procesa“, bude izdvajano deset miliona dolara godišnje.

Znatan dio tih sredstava bio bi potrošen na „razvoj opozicionih medija, finansiranje antikorupcijskih programa, kao i jačanje političkih i organizacija civilnog društva“.

Dokument je objavljen na službenim stranicama američkog Kongresa pod nazivom „Zakon o sprečavanju agresije Rusije u 2014.“

Obimni tekst koji definiše najsitnije detalje američke vanjske politike prema Rusiji već je prošao dva čitanja.

S obzirom na sastav Odbora za vanjsku politiku Kongresa i činjenicu da republikanci u Kongresu čine većinu, ovaj nacrt ima realne šanse da stupi na snagu do kraja godine.

Zakon predviđa i druge aspetke pritiska na Rusiju – jačanje vojnih snaga u Evropi, „posebnu ulogu Poljske, Moldavije i Gruzije“ te „nužnost promjene energetske politike EU“.

Ruski politički analitičari smatraju da je prijedlog zakona uvod u predsjedničke izbore u SAD, kao i da u američkom Kongresu postoji frustracija zbog činjenice da je Rusija ostvarila nekoliko značajnih diplomatskih pobjeda u prošloj i ovoj godini.

Vašington je uveo sankcije Rusiji nakon početka krize u Ukrajini da bi „spasio obraz“, ali neke evropske zemlje, čak ni pod pritiskom SAD, ne razmišljaju o „kažnjavanju Rusije“ – navode ruski izvori.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se