13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

10 namirnica koje čiste vaš organizam

Zima je skoro pa pri kraju, slavilo se i praznovalo te smo nabacili i par kilograma više. Proljeće i toplo vrijeme već kucaju na vratima te je potrebno da posvetimo malo pažnje svom izgledu. Vježbanje, zdravija ishrana, izbacivanje alkohola i rafinisanih šećera iz ishrane će nam biti od velike pomoći u postizanju glavnog cilja – vitke linije – ali postoje i neke namirnice koje će nam pomoći da izvršimo neophodnu detoksikaciju, odnosno čišćenje, organizma. Da vidimo koje su to.

Potočarka

Poto%C4%8Darka

Ovu ljekovitu biljku možete praviti kao i svaku drugu svježu salatu, a ona će slobodne radikale držati podalje od ćelija vašeg organizma. Naučnici tvrde da njeno svakodnevno konzumiranje sprečava pojavu tumora, a ona pomaže i rad enzima koji čiste i obnavljaju jetru te je i prirodni diuretik.

Voda i limun

Voda i limun

Limun je odličan izvor vitamina C, a poznat je i po tome što pomaže u sagorijevanju masti i detoksikaciji. Čaša vode sa limunom svakog jutra će vam pomoći da regulišete probavu, osvježite i pročistite organizam.

Povrće tamnih listova

Povr%C4%87e tamnih listova1

Postoji više načina da ga ubacite u svakodnevnu ishranu – jedite ga kao salate ili ga dodajte čorbama i drugoj kuvanoj hrani, a možete ga čak i lagano propržiti na maslinovom ulju. Povrće tamnih, zelenih listova povećava nivo hlorofila u probavnom traktu što pomaže tijelu da se oslobodi toksina životne sredine, kao što su smog i herbicidi.

Svježe voće

Svje%C5%BEe vo%C4%87e

Voće sadrži vitamine, antioksidante i vlakna pa se preporučuje njegovo konzumiranje u što većoj mjeri. Jabuke, kruške, narandže – ma što god vam se jede, bitno je samo da bude svježe.

Kupus

Kupus

Kupus je poznat po svojim osobinama “čišćenja” jetre. Možete ga jesti kao salatu, a preporučujemo da ga pomiješate sa jabukama i kimom – prava gozba za nepce i jetru.

Artičoke

Arti%C4%8Doke

Brojne studije pokazuju da su artičoke veoma dobre za jetru i žučnu kesu. One, takođe, sadrže visok nivo cinarina koji sprečava loše varenje hrane i stimuliše zdravu probavu.

Cvekla

Cvekla

Ako imate problema sa žučnom kesom, obavezno jedite cveklu. Njena vlakna pomažu proizvodnju antioksidativnih enzima u jetri koji pomažu žučnoj kesi i jetri da eliminišu toksične supstance u tijelu.

Bijeli luk

Bijeli luk1

Bijeli luk je dobar prijatelj vašoj jetri, jer joj pomaže da se riješi slobodnih radikala koji se stvaraju u tijelu. Osim toga, bijeli luk je poznat po svojim ljekovitim svojstvima kod većeg broja oboljenja.

Zeleni čaj

Zeleni %C4%8Daj2

Zeleni čaj sadrži visok nivo katehina koji ubrzavaju aktivnosti jetre i povećavaju proizvodnju enzima za detoksifikaciju. Preporučuje se bar dvije šolje dnevno.

Integralne žitarice

Integralne %C5%BEitarice1

Integralne žitarice bi uvijek trebale biti vaš izbor! Osim što sadrže visok nivo hranjivih tvari i antioksidanata, one su bogate i vlaknima koja će vam pomoći da regulišete probavu. Zato, umjesto bijelog hljeba, uvijek se odlučite za onaj od integralnih žitarica.

(minimagazin.info)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se