9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Zvanično pokrenuta inicijativa da se Opštini Zvornik dodijeli status Grada

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Zvornik odbornici su usvojili Odluku o pokretanju inicijative da se opštini Zvornik dodijeli status Grada.

Sjednica SO ZvornikSljedeći korak će biti izrada zahtjeva i njegovo upućivanje Vladi Republike Srpske do 15. maja.

-Dobijanje statusa Grada je argument u korist Zvornika za vraćanje nekih institucija, kao što je Centar javne bezbijednosti, a doprinijelo bi i popravljanju pozicije Zvornika kod pregovanja oko eventualnih investicija – smatra načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović.

Zamjenik načelnika opštine Danijel Dragičević podsjetio je da je prije Odluke SO donijela Rezoluciju u kojoj je dobijanje statusa grada definisano kao prioritet.

-Praktično, sa dobijanjem statusa grada dajemo Zvorniku i građanima mnogo veći značaj i uticaj unutar Republike Srpske. Mi danas imamo slučajeve da Zvornik svrstavaju u regiju Bijeljina koja ne postoji, već postoje regije Semberija čija je centar Bijeljina i Podrinje i Birač čiji je centar Zvornik – naglasio je Dragičević.

Panorama grada Zvornika - Decembar 2012. (Foto: Zvornik Danas)
Panorama grada Zvornika – Decembar 2012. (Foto: Zvornik Danas)

On je saopštio da je Predsjedništvo Saveza gradova i opština podržalo ovu inicijativu, dodavši da ona nije obavezujuća, ali da je značajna takva podrška od kolega iz drugih gradova i opština.

Zvornik spada u red razvijenih opština, regionalni je centar za sedam opština regije Birač u kome, prema preliminarnim podacima popisa, živi 63.500 stanovnika. Ima površinu od 387 kvadratnih kilometara i nalazi se na raskrsnici puteva.

Ima dva granična prelaza i prugu, te Dom zdravlja, Opštu bolnicu i Dijalizni centar, šest matičnih osnovnih škola, dvije srednje i jednu visokoškolsku ustanovu, proizvodne i izvozne kapacitete, razvijen sport. Između ostalog ima i regionalne radne jedinice za više opština, bogato istorijsko naslijeđe, značajne poljoprivredne kapacitete i prirodne resurse.

>>> Rezolucija opštine Zvornik: Kojih šest stvari Zvornik traži od institucija RS i BiH

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se