8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Žestoka borba protiv ambrozije: Neophodna sveobuhvatna akcija svih

Regionalni centar za prevenciju bolesti i promociju zdravlja Zvornik, izdao je saopštenje povodom svog rada na borbi protiv opasnog korova ambrozije. Centar obavještava javnost o štetnosti ovog korova i šta su oni na teritoriji opštine Zvornik uradili

Žestoka borba protiv ambrozije Neophodna sveobuhvatna akcija sviju

Regionalni centar za prevenciju bolesti i promociju zdravlja Zvornik realizuje projekat „AMBROZIJA NAPADA! STOP!!! MOBILIZACIJA!“ sa ciljem da doprinose smanjenju broja alergijskih bolesti izazvanih alergenom ambrozije, zaštite zemljišnih površina i iznad svega podizanja svijesti kod široke javnosti o značaju njenog uništavanja.

Pedsjednica udruženja Zaga Erić ističe da se u realizaciju projekta veoma aktivno uključila Opština Zvornik.

Prva aktivnost je bila okrugli sto kome su prisustvovali obrazovani ljudi odgovarajućih profila. Doneseni su zaključci i plan aktivnosti po zaključcima sa rasprave u kojima je najkraći put do široke javnosti.

Druga aktivnost je bila edukacija predsjednika mjesnih zajednica koja je realizovana 27.03.2014. Od ukupno 61 pozvanog edukaciji je prisustvovalo 38. Poslije završenog edukativnog sadržaja svim predsjednicima su uručene kopirane Republičke Odluke o mjerama suzbijanja i uništavanja korovske biljke ambrozije iz sl. Glasnika 81/07 i zaključci okruglog stola. Složili su se da ambrozija predstavlja veliki problem i da će raditi na njenom uništavanju kao i širiti svijest u svom okruženju o značaju njenog uništavanja.

Edukacije učenika po školama – treća aktivnost

„Prije nego bilo šta kažem, kao uvod u ove aktivnosti citiraću riječi djevojčice sa utvrđenom astmom na ambroziju. „Ja sam i prije Vas pokazivala mojim drugovima kako izgleda ambrozija, jer ja imam utvrđenu astmu na ambroziju. Kad bi ste samo znali koliko je teška borba za vazduh, nije za vazduh, nego borba za život. To je kao da vas neko stegne rukama za vrat, a vi se borite da udahnete vazduh. Svaki put završim u bolnici po 10 dana u izolaciji na infuzijama. Ja ću da čupam ambroziju“, kaže Erić u saopštenju.

Projektom je planirano da se uradi ukupno 8 edukacija po školama – 6 u matičnim i 2 u srednjim, zbog ograničenog granta, ali smo mi uradili ukupno 13 edukacija, jer su pojedini direktori iz većih škola iskazali interes i molili da obuhvatimo iz svakog razreda po grupu učenika. U osnovnim školama smo edukacijama obuhvatili učenike od VI-IX razreda, a u srednjoj školi od I- IV razreda pod motom „Mladi za mlade“ koji će svoje znanje dalje širiti na svoje drugove i okruženje. Edukacijama su ukupno obuhvaćena 443 učenika. Ova aktivnost pored edukativnog značaja ima i zdravstveno – vaspitnu ulogu koja će im pomoći da od rane mladosti izgrade pravilan odnos i stav prema zdravlju, da zdravlje postave na prvo mjesto, jer mlado drvo se savija. Čovjek je ono što se u mladosti oformi. Prevaspitavati odrasle sa negativnim navikama, odnosima i stavovima prema zdravlju je mukotrpan i skup posao. Ovo je i najveća vrijednost ove
aktivnosti. Uspjeli smo pokrenuti nevjerovatnu motivaciju kod mladih koji su pokazali zainteresovanost za temu i aktivno se uključili u rad. Zašto? Zato što se na svakoj edukaciji na 30 – 35 učenika javilo po šestoro djece sa problemima alergije na ambroziju. Mi koji danas nemamo astmu, nije isključeno da je nećemo u budućnosti imati zbog porasta koncentracije polenovog praha ambrozije u vazduhu. Pomozimo djeci i onima koji se bore za vazduh i život. Ne čekajmo da nam sa posljednjeg mjesta dok smo zdravi, zdravlje bolest postavlja na prvo mjesto.“

Sljedeća, četvrta aktivnost organizovana je na molbu direktorice i želju izvesnog broja nastavnika matične osnovne škole „Vuk Karadžić“ Roćević da se uradi edukacija Nastavničkog vijeća i uruče zaključci okruglog stola.

Veoma značajna dionica puta
do široke javnosti je Nastavničko vijeće, koje po zaključcima treba da uputi apel roditeljima na roditeljskom sastanku o značaju uništavanja ambrozije. Edukaciji je prisustvovalo 30 nastavnika. Prihvatili su zaključke i obavezu po zaključcima, te procjenjujemo da će ovim putem oko 500 roditelja biti obavješteno o štetnom uticaju ambrozije. Ova aktivnost, bilo da smo je uradili mi ili direktori škola, je veoma značajna, jer se radi o uticajnim ljudima u svojim sredinama. Procjenjujemo da će ovim putem biti obavješteno oko 5000 roditelja.“

Sljedeća aktivnosti bilo je obavljanje individualnih razgovora sa predstavnicima vjerskih zajednica kojima su uručeni zaključci okruglog stola sa planom aktivnosti.

„Prihvatili su zaključke i obaveze koje proizlaze iz zaključaka da preko vjerskih službenika u svojim zajednicama upute, kao uticajni ljudi, apel vjernicima o značaju uništavanja ambrozije uz podršku i riječi: „Bog Vas blagoslovio za tako human i važan posao koji radite“.

Pored svega ovoga, preko medija se emituju kratki edukativni džinglovi tokom dva mjeseca.

Takođe, organizovana je edukacija za članove Upravnog Odbora lovačkog udruženja „Vukovi sa Drine“.

„Edukaciji su prisustvovali svi članovi U.O, ukupno 11. Predsjedniku U.O. su uručeni zaključci okruglog stola i plan aktivnosti sa najkraćim putem do široke javnosti. Prihvatili su zaključke i dali predlog da skupština L.U. donese odluku da se 2 puta godišnje organizuju radne akcije uništavanja ambrozije po sekcijama. Zamolili su da kada se bude održavala skupština, dođe neko iz udruženja i uradi edukaciju, što smo i prihvatili. Procjenjujemo da će putem ovog udruženja o štetnom dejstvu ambrozije biti obavješteno oko 550 lovaca.“

I na kraju, u saradnji sa opštinom štampan je i edukativni flajer koji se distribuira preko opštine i predsjednika po mjesnim zajednicama, a preko udruženja u svim navedenim institucijama.

Ovaj projekat je podržan od strane Centra za promociju civilnog društva u sklopu malih grantova zagovaračke kampanje u lokalnoj zajednici i Ambasade Kraljevine Švedske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se