18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Zabrana za ‘bosanski klan’ na ulicama Madrida

MADRID – Iako je Barselona već godinama okarakterisana kao španska „prijestonica džeparoša“, ni Madrid ne zaostaje za njom.

Metro u BarseloniMeđutim, gradske vlasti Madrida su se odlučile na radikalan potez. Naime, oni su zabranili pristup džeparošima, tj. onima koji su već nekoliko puta privođeni, glavnim turističkim atrakcijama grada. Ovo su već učinile vlasti Palme de Majorke, što je urodilo plodom, piše „El Pais“

Prvi na udaru našao se „bosanski klan“ ili „Clan de las Bosnias“, kako ih Španci zovu. Madridske vlasti su izdale zabranu za četiri žene iz ovog klana koje su tokom prošle godine više puta privođene širom Španije, a od sada više neće imati pristup glavnim turističkim atrakcijama Madrida.

Ovaj kvartet je „stekao ime“ džepareći po Barseloni, gdje je tokom prethodnih godina uspio uzeti nekoliko hiljada evra od naivnih turista.

Iako ih je policija privodila više puta, one su uvijek pazile da kod sebe nemaju plijen veći od 400 evra, što se prema španskom zakonu tretira kao manji prekršaj, a ne teška krađa, koja je kažnjiva po zakonu.

Upravo to im je omogućilo da svaki put budu puštene na slobodu, da bi odmah po izlasku iz policijske stanice nastavile po starom. Inače, nije tajna da džeparoši znaju skoro sve rupe u zakonu, zbog čega gotovo uvijek prođu nekažnjeno.

Međutim, da su pripadnice ovog klana postale pohlepne, ali i nepažljive, svjedoči i nedavni slučaj kada su uhvaćene nakon što su turisti ukrale novčanik sa 700 evra, zbog čega im je sudija odredio zabranu prilaska turističkim atrakcijama.

Mjere koje je odredio madridski sudija se obično donose u drugačijim slučajevima, ali on ih je interpretirao na svoj način:

„Mjere zabrane prilaska se obično donose u slučajevima nasilja u porodici“, kaže Viktor Moreno Katena, profesor prava na madridskom Univerzitetu „Karlos III“, te dodaje:

„Međutim, interpretacija zakona je nešto o čemu određuje svaki sudija, tako da je ovaj sudija odlučio da im odredi zabranu prilaska“.

Da ovaj klan predstavlja veliki problem za madridske vlasti svjedoči i to da su im prvo zabranili pristup madridskoj podzemnoj željeznici. Međutim, madridski Provincijalni sud je smatrao da zabrana nije primjerena jer u njoj nije navedena konkretna žrtva koju treba zaštititi.

Međutim, u ono vrijeme dok je zabrana prilaska podzemnoj željeznici bila na snazi, broj krađa je opao za čak 40 odsto.

I dok mnogi priznaju da zabrana ima efekta, Katena upozorava da se mora biti oprezan jer se mogu pozvati na osnovna ljudska prava.

„Naravno, nešto se mora učiniti po tom pitanju jer zaista nije u redu da osobe koje su privođene čak 400 puta nastave i dalje da džepare turiste“, kaže Katena i dodaje:

„Međutim, moramo biti krajnje pažljivi jer ova zabrana može da utiče na slobodu kretanja, što predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava“.

Inače, turisti su upozoreni na načine na koje im džeparoši prilaze. Između ostalog se navodi da se džeparoši često znaju praviti da su gluvonijemi, što skrene pažnju turista, a oni to iskoriste i odžepare ga. Da ne prezaju ni od čega svjedoči i to da nekad znaju čak i da obuku lažnu uniformu i priđu turisti da ga legitimišu. Kako turisti nisu upoznati sa zvaničnim uniformama španske policije, često sami izvade novčanik zbog dokumenata, a lopovi iskoriste momenat i ukradu ga.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se