15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Za kontracepciju koristite metodu ‘rikverc’? Evo ispovjesti žena koje su se tako štitile od trudnoće

Vjerovatno ste više puta čuli kako je ‘rikverc’ metoda jako nepouzdan i rizičan oblik kontracepcije. Ali, magazin ‘Njujork’ tvrdi da veliki broj ljudi i dalje praktikuje tu metodu. U jednom istraživanju učestvovale su žene koje koriste isključivo ovu metodu da se zaštite od neželjene trudnoće.

KontracepcijaMnoge intervjuisane žene bile su u monogamnoj vezi, a slučajna trudnoća ne bi bila ‘smak svijeta’. Ove žene su pratile svoju ovulaciju i planirale seksualne odnose po tome. U istraživanju univerziteta ‘Djuk’, jedna trećina žena starosti između 15 i 24 se oslanja na ovu metodu.

PRVA PRIČA

– Moj vjerenik i ja smo koristili ovu metodu od kad smo počeli da se zabavljamo prije tri godine. Pratila sam svoju ovulaciju i jednostavno nismo imali seks kada sam bila pred ovulacijom. Oboje smo opušteni u ovoj vezi i, ako se nešto desi, onda je to u redu. On prekida odnos oko 10 sekundi pred ovulaciju, ali to ne utiče na raspoloženje i ne moram da se nosim sa ludim i zastrašujućim efektima pilule za kontracepciju. Počela sam da pijem pilule sa 15 godina, ali sam posle četiri godine prestala, jer nisam htjela da se nosim sa svim tim ludim hormonima u mom organizmu – ispričala je prva djevojka (23).

DRUGA PRIČA

– Godinama sam koristila ovu metodu sa svojim suprugom. Nisam htjela da pijem pilulu, a muž nije htjeo da nosi kondom. U većini slučajeva je bilo u redu. Od bezbroj puta da smo imali seks, samo jednom sam zatrudnila – ispričala je druga žena (30).

TREĆA PRIČA

– Kada je u pitanju zadovoljstvo seksualnim životom, moram da priznam da ne mogu biti srećnija. Volim da dozvoljavam svom tijelu da bude prirodno i da ne moram da se nosim sa nepotrebnim sporednim efektima. I pošto je brak u planu za nas dvoje, i želimo da imamo djecu, ne stresiramo se mnogo oko kontracepcije. Takođe, partner se dobro izvještio kada je u pitanju prekidanje na vrijeme, a ja umijem da pratim moj menstrualni ciklus. Mislim da moj partner i ja imamo jaču povezanost zbog toga što ne koristimo kondom. Povjerenje je najvažnije, kao i komunikacija – otkrila je ova sagovornica (25).

ČETVRTA PRIČA

– Bila sam tinejdžerka i koristili smo ovu metodu kontracepcije jednom ili dva puta. Sada imamo dijete, a moj muž sada ima 25 godina. Dakle, iz mog iskustva, ova metoda ne funkcioniše. Moj dečko u to vrijeme nije nosio kondom, a ja nisam bila na piluli. To je vrlo loša kombinacija da se zaštitite od trudnoće. Vrlo je rizično – otkrila je ova djevojka (22)

PETA PRIČA

– Jako mi je drago što je neko riješio da priča o ovome. Oslanjala sam se na ovu metodu kada sam imala 17 godina, jer nisam htjela da idem kod ginekologa po pilulu. Tek sa 18 godina sam zakazala prvi pregled, ali svaki put kad bi trebalo da odem, dobila bih menstruaciju. Kad nisam bila na piluli, nisam mogla uopšte da predvidim kada ću dobiti menstruaciju. Bilo kako bilo, posle dvije godine korišćenja ove metode, zatrudnila sam. Znala sam još tada da je to vrlo glupo i naivno od mene. Iako sam prošla kroz to iskustvo, nikada nisam počela da pijem pilulu, a ni moji prijatelji nisu ništa naučili iz mog iskustva. To je bila čista glupavost sa moje strane. To ne bi trebalo ni da se zove metoda kontracepcije – ispričala je žena (33).

ŠESTA PRIČA

– Svi ovo rade. Imala sam dvije duge veze i u obje je ovo bio očekivani metod kontracepcije. Zašto sam to radila? Prije svega, mnogo je bolji osjećaj nego sa kondomom. Neke djevojke koriste obje metode, i pilulu i „rikverc“, jer su bile zastrašene pričama o neželjenim trudnoćama, a ako znate da niste spremni za dijete, dvije metode su bolje nego jedna. Takođe, djevojke koriste ovu metodu jer je to nešto što svi rade. Ne morate ni da kažete momku, on će uvijek to da uradi. Neki momci čak koriste ovu metodu i sa kondomom – otkrila je jedna djevojka (28).

SEDMA PRIČA

– Suprug i ja smo bili u braku skoro 12 godina. Imamo šestogodišnje dijete. Iako sam se oslanjala na pilulu u mojim tridesetim, prestala sam da je pijem jer sam želela dijete.

Kada se moje prvo dijete rodilo, nisam htjela da ponovo pijem pilulu jer sam već bila preokupirana roditeljstvom i nisam imala vremena i da razmišljam o piluli, a nisam htjela ni da se još više ugojim. Pošto smo kao svježi roditelji imali malo vremena za seks, nisam uopšte brinula i koristili smo „rikverc“ metodu. I sve je bilo u redu, dok nisam saznala da sam trudna prošlog juna. Sada, sa skoro 40 godina, to je bilo veliko iznenađenje, ali ne bi trebalo, jer smo koristili jako nepouzdanu metodu zaštite od trudnoće. Naravno, sada kada oboje imamo stabilne poslove, dvoje djece su pravi blagoslov – ispričala je jedna žena (40).

(Bli Žena)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se