15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Vučić: Volimo RS, ali i poštujemo integritet BiH

BEOGRAD – Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija voli Republiku Srpsku i da u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom štiti njen entitetski identitet, ali da istovremeno poštuje teritorijalni integritet BiH.

Aleksandar VučićGovoreći o mogućnosti da Republika Srpska eventualno organizuje referendum o nezavisnosti i otcjepljenju od BiH, Vučić je rekao da „Republika Srpska čuje šta govori Srbija i da bi volio da ima to u vidu“.

Vučić je za „Dojče vele“ izjavio da u razgovorima sa evropskim zvaničnicima nije pokazivao previše optimizma kada je riječ o aktuelnoj situaciji u BiH, iako smatra da tamošnji građani zaslužuju „mnogo bolje i mnogo više“.

Govoreći o sudskom procesu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid, Vučić je ocijenio da su srpski argumenti jači i podsjetio da je Srbija bila spremna da povuče tužbu.

„Dovoljno je da pogledate konačan ishod i rezultat svega što se desilo i biće potpuno jasno da su naši argumenti neuporedivo jači, ali da li to znači da će naša kontratužba proći, to je na sudu u Hagu“, rekao je Vučić.

On smatra da između Srbije i Hrvatske neće više biti ljubavi nakon što bude završen proces u Hagu, ali da obje zemlje moraju razmišljati o budućnosti na racionalan i pragmatičan način.

Kada je riječ o stavu Srbije o ukrajinskoj krizi, Vučić je ponovo pozvao evropske zemlje da ne tjeraju Srbiju da zauzima neprijateljski stav prema Rusiji.

„Srbija ima samo jednu želju i jednu molbu za evropske saveznike, ne terajte nas da budemo ruski neprijatelji. Mislim da je to veoma fer i pošten pristup Srbije“, rekao je Vučić.

On je dodao da odnos Ukrajine i Rusije za Srbiju nije nimalo jednostavno pitanje, jer su „oni koji danas štite teritorijalni integritet Ukrajine zgazili teritorijalni integritet Srbije“.

„Mi nismo na stranama, mi imamo svoju zemlju i vodimo računa o svojoj zemlji. Sa druge strane Srbija će poštovati međunarodno-pravne norme i teritorijalni integritet svih članica UN“, naveo je Vučić.

Govoreći o odnosu Srbije prema Rusiji, Vučić je naveo da Srbija ne želi neprijateljstvo sa Rusijom i da smatra da bi zapadne sile trebale to da poštuju.

„To treba da poštuju zbog istorijskog iskustva, zbog stava Rusije 1999. godine i povodom nekih drugih ranijih kriza. Zna se kako i sa koje smo strane imali podršku“, rekao je Vučić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se