9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Veće plate budžetskim korisnicima

BANJALUKA – Svim budžetskim korisnicima u Republici Srpskoj, kojima su plate bile smanjene, zarade će biti povećane za pet odsto, dok će za pojedine kategorije uslijediti i dodatna povećanja.

Sjednica Vlada RSKazala je to premijer RS Željka Cvijanović nakon današnje sjednice Vlade na kojoj su po hitnom postupku utvrđeni prijedlozi pet zakonskih rješenja, kojima će biti ispunjena obaveza da plate budžetskih korisnika budu vraćene na nivo prije odluke o smanjenju. Utvrđeni su prijedlozi zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u oblasti prosvjete i kulture, u organima republičke uprave, te u organima pravosuđa i javnim službama, a povišicu će dobiti već na aprilskoj plati.

– U okviru MUP-a postoji pet kategorija gdje je predviđeno povećanje plata veće od pet odsto, a to su Specijalna policija, Jedinica za podršku, sektor koji radi na izdavanju dokumenata, te još dvije kategorije. Pripadnici Specijalne policije će uz povećanje od pet odsto dobiti dodatnih deset, a Jedinice za podršku još pet odsto – istakla je Cvijanovićeva i dodala da je za 384 profesora na fakultetima povećan koeficijent sa 21 na 22.

Ona je naglasila da je ovom intervencijom Vlada uradila svoj dio posla, te da su sljedeći koraci na Sindikatu i Narodnoj skupštini RS, koji treba da potvrde tu odluku.

– Sada je potrebno da se Sindikat izjasni da podržava ove zakone. Ukoliko se to ne desi, Vlada može da interveniše samo kroz povećanje cijene rada, ali će to značiti da nemamo povećanja većeg od pet odsto za sve one kategorije kojima je sada predviđeno to povećanje – istakla je Cvijanovićeva i dodala da ne vjeruje da će Sindikat odbiti predložene zakone.

Ona je podsjetila da je ovaj proces počeo još prošle godine prvim povećanjem plata budžetskim korisnicima od pet odsto, nakon čega je početkom ove godine uslijedilo dodatno povećanje koje se odnosilo na 14.000 radnika sa srednjom stručnom spremom za pet, deset ili 15 odsto. Cvijanovićeva je istakla da je ovo sada treći, ključni korak povećanja plata.

– Naši ciljevi su bili da se uvede više pravde i pravičnosti u ove zakone, a to znači da za ljude koji imaju istu stručnu spremu i obavljaju iste poslove budu i jednake plate, što u ranijem periodu nije bio slučaj – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je jedan od postignutih ciljeva bio i taj da bude smanjen jaz između onih koji primaju niže plate, odnosno zaposlenih sa srednjom i visokom stručnom spremom.

– Vladu bi ovo rješenje koštalo sigurno manje za osam miliona maraka da se držala samo povećanja od pet odsto, ali je ono sada pravičnije i prihvatljivije – istakla je Cvijanovićeva.

Ukoliko sindikat prihvati Vladine prijedloge zakona, oni će sutra po hitnom postupku biti upućeni u skupštinsku proceduru da bi se o njima izjasnila Narodna skupština RS na sjednici koja je zakazana za sutra.

Predsjednik Granskog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić rekao je da ovaj sindikat podržava zakonske prijedloge kojima su umanjene plate vraćene na raniji nivo, ali da nije zadovoljan time što nije došlo do izjednačavanja plata sa ostalim budžetskim korisnicima, prije svega, na pozicijama više i visoke stručne spreme.

– Zadovoljni smo i time što su vraćene i naknade predstavnicima sindikalnih organizacija u prosvjeti. Međutim, nije došlo do suštinskog izjednačavanja koeficijenata plata svih budžetskih korisnika. Tako profesor sa visokom stručnom spremom u srednjoj školi ima koeficijent deset, a u osnovnoj 9,5, dok kod ostalih budžetskih korisnika visoka stručna sprema počinje sa koeficijentom 11,5. To treba da bude riješeno – istakao je Gnjatić.

Predsjednik Granskog sindikata pravosuđa Siniša Petrović rekao je da su tek u subotu iz Vlade dobili na uvid prijedloge zakona, iako je sindikat u saradnji sa Ministarstvom pravde formirao komisije koje su radile na njegovoj izradi.

– Nije dobro što smo tek u subotu dobili te prijedloge, jer smo planirali da sprovedemo javne rasprave o njima, kako bi dali svoje prijedloge i sugestije. Međutim, naš zvaničan stav o prijedlozima zakona donijećemo danas na sjednici republičkog i izvršnog odbora – istakao je Petrović.

Strukturalni dijalog

Vlada RS je danas razmatrala i prijedlog pisma Direkciji za proširenje EU u vezi sa sastankom 29. juna u Briselu o strukturalnom dijalogu za reformu pravosuđa.

– Opredijeljenost Vlade je da učestvuje na svim međunarodnim forumima, gdje može da brani pozicije RS – istakla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da postoje određene tendencije za napuštanje priče o poziciji Suda, Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i retroaktivne primjene zakona koji se odnose na ratni zločin.

– Vlada je opredijeljena za učešće u strukturalnom dijalogu, ali nema odustajanja i odmicanja od tema zbog kojih je ovaj proces počeo – kazala je Cvijanovićeva.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se