18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je u Vaskršnjoj poslanici svetosavsku djecu u otadžbini i rasijanju na zajedništvo jer je Vaskrs praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva.

Patrijarh srpski IrinejPatrijarh srpski ukazao je na to da je čovjek van Crkve bezdomi čovjek, poput Adama izgnanog iz raja. Patrijarh Irinej je poseban pozdrav vaskršnje ljubavi uputio stradalnoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas zajedno sa nama slave pobjedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrslog nad demonskim silama tame. „Sa istom ljubavlju u vaskrslom Hristu Gospodu i toplim molitvama danas pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji. Sa `Hristos vaskrse` pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Republici Srpskoj, FBiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji“, rekao je patrijarh srpski Irinej.

VASKRŠNJU POSLANICU PATRIЈARHA IRINEЈA PRENOSIMO U CЈELOSTI:

Srpska Pravoslavna Crkva svojoj duhovnoj deci o Vaskrsu 2014. godine

I R I N E Ј

po milosti Božjoj

pravoslavni Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim Arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve – sveštenstvu, monaštvu i svim sinovima i kćerima naše svete Crkve: blagodat, milost i mir od Boga Oca, i Gospoda našega Isusa Hrista, i Duha Svetoga, uz radosni VASKRŠNJI pozdrav:

HRISTOS VASKRSE! VAISTINU VASKRSE!

Danas je proleće dušama našim:

Hristos iz groba kao sunce zasija,

Mračnu buru grehova naših odagna.

NJega pesmom veličajmo jer se proslavi!

(Pashalna bogoslužbena pesma)

Kada posle duge i hladne zime grane rano proleće, celokupna priroda i tvorevina Božja obraduje se suncu, njegovim toplim zracima i njegovoj energiji koja sve i sva, bez razlike, obasjava i greje. Tada sve slavi Gospoda, Davaoca sunca i proleća. Tako i mi, braćo i sestre i draga deco duhovna, posle ledene i užasne zime greha – osobito posle ubistva Bogočoveka Isusa Hrista na Veliki Petak, na Golgoti – videvši danas Hrista Vaskrsloga, radosno kličemo i pojemo: Danas je proleće dušama našim! Hristos – Sunce života sa Istoka – iz groba vaskrse i zasija! Mračnu buru grehova naših odagna! NJega pesmom veličajmo jer se proslavi! Zato smo danas radosni, zato zajedno sa anđelima na nebesima i sa svim ljudima ovoga sveta likujući pevamo: Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt porazi i onima u grobovima život darova.

Među mnogim izrazima kojima crkveni pesnici veličaju Hrista Vaskrsloga, zapažamo i naziv Proleće. S pravom Ga tako nazivaju jer Gospod Isus Hristos jeste Proleće našeg novog života. To nije slučajna pesnička konstrukcija. Tu nije reč o proleću kao godišnjem dobu, već je posredi duboko poimanje smisla i značenja proleća kao početka, novog života prirode i svega u njoj.

Do Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, odnosno do NJegovog prethodnog silaska u ad, bili smo u okovima greha i smrti, u adu preispodnjem. Smrt je gospodarila nad nama. Sišavši u grob, On razruši ad, pokida okove greha i smrti i oslobodi nas. Objašnjavajući bogočovečansku tajnu silaska Hrista Spasitelja u grob, NJegovog boravka u njemu i NJegovog Vaskrsenja, sveti apostol Pavle likujući pita: Smrti, gde ti je žalac? Ade, gde ti je pobeda? U tajni Vaskrsenja, odnosno u tajni Vaskrsloga Gospoda Hrista, sadržana je naša pobeda nad grehom, smrću i đavolom. Zato je i bilo potrebno da Hristos postane Emanuil što znači – Bog sa nama, tojest da uzme na Sebe svu našu ljudsku prirodu i da je nerazdeljivo i nesliveno, sjedini sa božanskom prirodom u jednoj i jedinstvenoj bogočovečanskoj Ličnosti Svojoj. Da kao Bogočovek pobedi adamovski greh neposlušnosti Bogu i Ocu i satre posledice prvorodnoga greha. Bogočovek Hristos, a ne samo Bog ili samo Čovek, pobedi satanu, greh i smrt! Tu tajnu pobede Gospod je najavio i prilikom kušanja, posle NJegovoga krštenja u reci Јordanu, rekavši: „Idi od mene, satano, jer stoji napisano: Gospodu Bogu svojemu poklanjaj se i njemu jedinome služi” (Mt. 4, 10).

Podsećajući vas na ove jevanđelske istine, pozivamo vas da danas, na dan Vaskrsenja, budemo istinski i suštinski pričasnici novog i večnog Života, novog i večnog Proleća, Hrista Gospoda. „Neka danas, niko ne plače zbog greha i sagrešenja, jer oproštaj iz groba zasija”, uzvikuje sveti Јovan Zlatoust. Neka se više niko ne boji smrti jer nas od nje oslobodi Spasitelj, Koji krsnom smrću Svojom ugasi smrt i oslobodi one nad kojima je ona vladala. Mi danas slavimo Hrista Vaskrsloga. Slavimo smrt smrti, slavimo razrušenje ada, slavimo početak novog života, slavimo Uzročnika svega toga, Јedinog Blagoslovenog i Proslavljenog u vekove vekova.

Na istini Vaskrsenja Hrista Spasitelja, Koji je Vaskrsenjem iz mrtvih Sebe položio, ne samo kao krajeugaoni kamen Crkve Svoje, već i vere svih nas koji se krstismo u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, utemeljena je sva naša vera, i nada, i ljubav. Mi verujemo i ispovedamo NJega „Koji je vaskrsao u treći dan, po Pismu”. Bez Vaskrsloga Hrista Gospoda, naša vera ne bi samo bila prazna već bi se i raspršila poput mehura od sapunice. Sveti apostol Pavle, koji je na poseban način doživeo Istinitog i Vaskrslog Gospoda Isusa Hrista, zaključuje: „Ako Hristos ne vaskrse, uzalud je vera naša” (IKop. 15, 17). To je iskustvena vera Apostola narodâ i Crkve Hristove. Neka bi dao Bog da i mi, iskusivši danas Hrista Vaskrsloga, smelo i bez straha pevamo: Hristos vaskrse!

Za razliku od apostola Pavla, drugi sveti apostoli, koji su doživeli strahotu Velikog Petka, kao i svete žene mironosice, na drugačiji način su doživeli Vaskrsenje Hristovo. Na vest da je Hristos vaskrsao i da se javio Kifi, tojest apostolu Petru, i „nekima od žena”, obuze ih strah i trepet, a neki posumnjaše. Umesto radosti i vere, njih obuze strah i sumnja. U sumnji u vest, da je Učitelj vaskrsao, najdalje je otišao sveti apostol Toma koji bez mnogo razmišljanja reče: „Dok ne vidim rane od klinova i ne metnem prst u rane od klinova, neću verovati.” Ništa čudno i neobično, ako se ima u vidu kroz kakve su duhovne borbe i stradanja prošli sveti apostoli! Strašni sud Velikog Petka, sud nad Bogočovekom Hristom, ostavio je još strašnije posledice na svetim apostolima i onima, koji su išli za NJim i koji su se nadali, da će ih On osloboditi okova rimskog ropstva. NJihova nada i njihova vera bila je ugrožena dok su gledali strašno sudilište nad NJim, dok su gledali kako nemilosrdni i surovi čovek, sudi i na krst raspinje Učitelja njihovog i Čovekoljubivog Spasitelja sveta. Strah iznutra i strah spolja, strah od Sinedriona, od Pontija Pilata, od Јudejâ, strah odasvud! Strah je obuzeo učenike i apostole i oni se raziđoše na sve strane kao ovce bez pastira. Znajući dobro njihova srca, njihove strahove i njihove pomisli, Gospod dolazi među njih javljajući im, da je vaskrsao i poručuje im: „Ne bojte se, ja pobedih svet” (Јn. 16, 33), i: Ne budite neverni nego verni!

Danas On dolazi i nama, braćo i sestre, uplašenima i preplašenima. Uplašenima od globalnog svetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i presuđuju istini i pravdi, i ponovo prete Golgotom, nasleđu Božjem na zemlji. I nama On poručuje danas: Ne plašite se! Јa sam s vama i pobedih svet! Verom prepoznajući u NJemu Pobednika svakoga greha i svake nepravde i smrti, ohrabrimo se i ne plašimo se onih koji, ne znajući šta čine, još pitaju: šta je Istina? Mi pak, iskusivši Vaskrsloga Gospoda kao Istinu nad istinama, danas, sabrani oko NJega na duhovnom Sionu, slavimo Ga i veličajmo, jer Mu dođoše „sva bogoprosvećena svetila sa Zapada, od Severa i mora, i od Istoka deca NJegova, slaveći Ga kroz vekove”. „Danas je dan Vaskrsenja, ozarimo se toržestvom!” kliče crkveni pesnik i dodaje: „Zagrlimo jedni druge, recimo braćo i onima koji nas mrze i svima sve oprostimo Vaskrsenjem!” Neka iz naših grla, a pre toga iz naših srca, poteče pesma i slavljenje Hrista koji nas proslavi. Svepobednim i sveradosnim pozdravom Hristos vaskrse! još jedanput pozdravljamo sve vas, draga deco svetosavska u otadžbini i u rasejanju širom sveta. Vaskrs je praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva. U ime Hrista Vaskrsloga pozivamo vas na jedinstvo i slogu u Crkvi NJegovoj. Ko nije u jedinstvu sa Crkvom, koju On steče krvlju Svojom, nije ni sa NJim, Hristom Gospodom.

Bez Hrista nema Crkve, a Crkva nikada nije bez Hrista. Zato van Crkve nema spasenja. Van Crkve je usamljeni, „autonomni”, bezdomni čovek, sa svojom neposlušnošću Bogu i Crkvi, sa svojim egoizmom i protivljenjem Duhu Svetome, poput Adama izgnanog iz raja. Takve ljude Sâm Gospod naziva vratima pakla koja neće nadvladati Crkvu Božju.

Posebno pozdravljamo našu stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas sa nama slave pobedu Dobra nad zlom, Života nad smrću, Hrista Vaskrsloga nad demonskim silama tame.

Sa istom ljubavlju u Vaskrslom Hristu Gospodu i toplim molitvama danas pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji.

Sa radosnim pozdravom Hristos vaskrse! pozdravljamo svu našu braću i sestre u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hrcegovine, Crnoj Gori, Sloveniji i Bivšoj Јugoslovenskoj Republici Makedoniji, naročito ove poslednje koji, na čelu sa svojim nepravedno utamničenim Arhiepiskopom, stradaju za jedinstvo Crkve i za čistotu vere pravoslavne.

Posebno se danas molimo Pobeditelju greha, smrti i ljudske nepravde, za našu u Hristu Gospodu braću i sestre na Bliskom Istoku i u Ukrajini, sa željom i molitvom da svetlost Hristova Vaskrsenja razagna tamu greha koja se nadvila nad njima i da prosvetli um i dušu sejačima mržnje prema svetom Pravoslavlju i ozari ih mirom i svetlošću istine.

Neka Vaskrsli Hristos Gospod pokida okove nepravde, bezakonja i licemerstva kojima sinovi bezakonja okovaše Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog g. Јovana koga preko nas pozdravlja čitava pravoslavna vaseljena i čitav pravdoljubivi svet.

Molimo se Vaskrslom Hristu Gospodu da vas ljubav Božja uvek i neprestano ispunjava. Јoš jedanput vas srdačno pozdravljamo sveradosnim vaskršnjim pozdravom:

Hristos vaskrse!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se