14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Uvode se specifične akcize za rezani duvan

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se uvode specifične akcize za rezani duvan, odnosno cigare i cigarilose.

zvornikdanas motanje duvanaNa taj način žele se obezbijediti uslovi za zaštitu legalnih privrednika koji izmiruju obaveze, zaustaviti trend pada prihoda od akciza na duvanske prerađevine, suzbiti nelegalno tržište, te harmonizovati akcize na različite duvanske proizvode, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Važećim zakonom nisu propisane specifične akcize na neke od duvanskih prerađevina kao što su cigare i cigarilosi, a posebno ne i za rezani duvan, zbog čega je narušen odnos na tržištu duvanskih prerađevina.

Prema predloženim izmjenama i dopunama Zakona, na cigare i cigarilose plaćaće se proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto na osnovicu koja je određena maloprodajnom cijenom i količinom po mjernoj jedinici za duvanske prerađevine.

Istovremeno, akcize na duvan za pušenje utvrđuju se u visini od najmanje 80 odsto minimalne trošarine na cigarete iskazane za 1.000 cigareta.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđivaće ove akcize najkasnije do 30. oktobra tekuće godine, s tim da će se primjenjivati od 1. januara iduće godine. Izuzetak je trošarina na duvan za pušenje za 2014. godinu koja će iznositi 78 KM po kilogramu.

Usvajanjem ovog zakona, koji je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nastavlja se usaglašavanje ukupnog poreskog opterećenja sa novom direktivom EU, kojom je propisano da je minimalna ukupna trošarina od 90 evra na 1.000 komada cigareta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se