15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

U junu tradicionalni Festivala dječjeg folklora Republike Srpske

Sedamnaesti festival DJEČJEG FOLKLORA, izvornih narodnih pjesama i instrumenata, održaće se u Zvorniku u nedjelju 8. juna 2014. Godine, najavili su organizatori.

Festival dječijeg folklora 2013.
Festival dječijeg folklora 2013.

ZVORNIK – Organizatori jedinstvenog festivala dječijeg folklora Republike Srpske, SPKD „Prosvjeta“ Zvornik, JUOŠ „Desanka Maksimović“ Čelopek, JUOŠ „Sveti Sava“ Zvornik počeli su sa priprema za 17. Festivala dječjeg folklora Republike Srpske.

U toku su prijave za učešće na ovom jedinstvenom festivalu folklora, koji će se po sedamnaesti put održati u Zvorniku, a sva kulturno-umjetnička društva, sekcije, osnovne škole iz Republike Srpske dobile su poziv da se prijave.

Pored takmičenja u folkloru, učenici iz RS imaju priliku da učestvuju i u tradicionalnom nagradnom konkursu festivala sa likovnim, literarnim, novinarskim i foto radovima tematski vezanim za narodne i dječije igre, kola, pjesme, običaje, nošnje, starine i slično.

Festivala dječjeg folklora Republike Srpske

Festival dječjeg narodnog stvaralaštva Republike Srpske je jedinstvena Manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj, na kojoj djeca iz raznih krajeva donose i prikazuju narodne igre, pjesme, muziku, običaje, nošnju, predmete materijalne kulture, usmeno narodno stvaralaštvo i ostale oblike narodne kulture i umjetnosti, vezane za uzrast djeteta, njegujući na ovaj način kulturu naroda i narodnosti Srpske, razvijajući kod ljudi lijepa društvena i zdrava čovječanska osjećanja.

Na Festivalu učestvuju djeca do 15 godina sa programom sastavljenim od različitih oblika dječijeg narodnog stvaralaštva: igra, pjesma, muzika, prikaz običaja određenog kraja iz koga je grupa, u autentičnim nošnjama svoga kraja, uključujući usmeno narodno i umjetničko stvaralaštvo i sl.

Nastup svake dječije grupe sadrži po jednu grupu igara, splet ili koreografiju, a jedno društvo izvodi jednu ili tri tačke svog programa različitih oblika dječijeg stvaralaštva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se