20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

U Jerusalimu zapaljen Sveti blagodatni oganj (video)

JERUSALIM – Hiljade pravoslavnih hodočasnika svjedoci su čuda koje se svake godine događa u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu gdje je, po tradiciji, i ove godine zapaljen Sveti blagodatni oganj, plamen koji se u Hristovoj grobnici pali uoči Vaskrsa a koji simboliše nerukotvorenu svjetlost Hristovog vaskrsenja.

Blagodatni oganj u Jerusalimu

Ovaj događaj vjernici čekaju sa velikim nestrpljenjem i radošću, jer simbolizuje vaskrsenje Isusa.

Čudo Svetog Ognja, kako se još naziva Blagodatni oganj, javlja se jednom godišnje – uoči Pashe. Ovo je jedan od najznačajnijih događaja u životu pravoslavnih hrišćana. Tradicija kaže da ukoliko se plamen ne pojavi, Sveti Grob biće uništen – počeće apokalipsa.

Sveti plamen pali se svake Velike subote kada patrijarh jerusalimski Teofil III uđe u kriptu sa 33 svijeće koje simbolizuju broj godina Hristovog života. Vjeruje se da je božanski plamen čudo i da se svijeće tokom molitve pale same od sebe.

Ovom događaju svake godine pred crkvom prisustvuju i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Jerusalimu. Patrijarh zatim pronosi plamen kroz masu vjernika koji njime pale svoje svijeće, a potom se plamen posebnim letovima aviona prenosi u druge krajeve svijeta.

Blagodatni oganj u Jerusalimu

Prije silaska Svetog Ognja organizuje se svečana povorka na čijem čelu je patrijarh jerusalimski sa sveštenstvom i hodočasnicima. U noći prije subote brojni vjernici ispune prostor oko Crkve Svetog groba nadajući se da će upravo oni imate sreće da uđu u hram i prisustvuju ovom nesvakidašnjem događaju.

Vjernici koji nisu mogli da uđu u Crkvu Svetog groba ovaj događaj su mogli pratiti preko monitora koji je bio postavljen ispred jerusalimskog hrama.

Bogosluženje su po običaju prenosile i mnoge televizije i internet portali.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=GV_24PHych8]

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se