10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Štajnmajer: Pažnju usmjeriti na deeskalaciju

BERLIN – Njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izrazio je želju da u sprečavanje eskalacije tenzije sa Rusijom zbog Ukrajine bude uložena ista količina energije kao što je u prijetnje ekonomskim sankcijama.

Valter Štajnmajer

Štajnmajer za njemački dnevnik „Bild am Zontag“ ukazao na prijetnje koje su iznijete u SAD i Njemačkoj o potrebi za uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji.

„Ponekad poželim da ista energija, koja je izražena za diskusiju o sankcijama, postoji i kada se govori o izbjegavanju dalje eskalacije. Već je bilo riječi o pitanju sankcija“, rekao je Štajnmajer u komentaru za koji list navodi da je upućen njemačkom ministru odbrane Ursuli fon der Lejen, koja je pozvala na uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji.

Fon der Lejen je nedavno njemačkom magazinu „Fokus“ istakla da „Evropljani jasno poručuju da će, ukoliko Moskva nastavi da destabilizuje Ukrajinu, biti uveden treći stepen sankcija“.

Bijela kuća je upozorila na teže sankcije od onih koje su već uvedene zbog prisajedinjenja Krima, ukoliko Moskva ne bude poštivala sporazum nedavno postignut u Ženevi ili ako vojnike poslate oko granice Ukrajine pošalje unutar teritorije te zemlje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se