20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Srpska ima pravo da slijedi primjer Krima

BANJALUKA – Republika Srpska, u slučaju da budu nastavljeni pokušaji unitarizacije BiH, ima pravo da slijedi primjer Krima i organizuje referendum o nezavisnosti, smatra direktor Instituta za slovenske studije pri ruskoj Akademiji nauka i umjetnosti Konstantin Nikiforov.

Ruska podrška KrimuNikiforov je rekao da je federalizacija, prema modelu koji zagovaraju proruski regioni na jugoistoku Ukrajine, jedino dugoročno rješenje za opstanak BiH.

On je za „Pres Republika Srpska“ izjavio da proces prekrajanja granica na Balkanu nije završen, jer nisu riješena nacionalna pitanja naroda koji tu žive.

„Moguće je da će se BiH raspasti. To je neobična država u kojoj je sve konfuzno. U BiH imate ekstremno radikalne snage, ali i proevropske idealiste“, kaže Nikiforov.

Što se tiče šansi za opstanak, Nikiforov ističe da one postoje, ali jedino u slučaju da se zemlja potpuno preuredi.

„BiH bi mogla da opstane u slučaju da se preuredi u labavu federaciju ili konfederaciju. Ako se nastave pritisci na njenoj unitarizaciji, onda se sigurno bližite raspadu“, objasnio je Nikiforov.

On je ocijenio da Srpska i Rusija održavaju prijateljske odnose i da je veoma važno to što su međusobni ekonomski odnosi vrlo dobri.

Prema njegovim riječima, važno je i to što je „predsjednik Republike Srpske svjestan da dobrog saveznika i prijatelja može da ima u Rusiji“.

Za Haški sud Nikiforov je rekao da je politički sud za kojim nikad nije postojala potreba, jer pitanjem ratnih zločina treba da se bave domaći sudovi.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se