23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Srna od prvog dana sa Srpskom i uz Srpsku

BIJELJINA – Novinska agencija Republike Srpske „Srna“ obilježiće sutra 22 godine postojanja i krsnu slavu Blagovijesti.

SRNA - Novinska agencija Republike SrpskeNovinska agencija Republike Srpske formirana je 7. aprila 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija – prva srpska novinska agencija u istoriji.

„Srna“ je bila prvi medij srpskog dijela BiH i formirana je u času kada su već započinjali ratni sukobi i kada su glavni predratni mediji u tadašnjoj SR BiH bili pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

Od tada, „Srna“ je već 22 godine svakodnevni hroničar svih vidova života, prvenstveno Republike Srpske, a zatim i BiH, Srbije, regiona i svijeta.

„Srna“ je do danas prikupila, obradila i objavila više od 2,5 miliona informacija – od novinskih vijesti preko intervjua, analiza, osvrta, foto i fono izvještaja…

Za sve ove godine kroz „Srnu“ je prošao veliki broj novinara, ali i prevodilaca i drugog osoblja koje je važno u procesu „stvaranja“ informacija.

Uz već afirmisane novinare i urednike, u „Srni“ su zanat „ispekli“ mnogi novinari koji i dalje rade u njoj ili su u nekom od drugih medija u Republici Srpskoj i regionu.

„Srna“ je svojom angažovanošću i predanim radom postala medijski simbol Republike Srpske. Za mnoge građane Srpske svi mediji koji djeluju u njoj su – „Srna“.

Uz visoka odlikovanja koja je „Srna“ dobila za svoj rad od institucija Srpske, ta percepcija građana kojom se sve stavlja pod „Srnin“ žig – možda je i najveće priznanje novinarima „Srne“.

„Srna“ svoje informacije plasira na područje Srpske, BiH, Srbije i cijelog regiona, ali i u svijet posredstvom ugovora i saradnje sa najvećim globalnim agencijskim mrežama.

„Srna“ je danas moderna agencija, sa zanatski i tehnički obučenim kadrom, sposobna da dnevno proizvede više od 250 informacija, uključujući foto i fono izvještaje.

„Srna“ je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijh institucija. Ko god je nekim poslom ušao u Srpsku za 22 godinu njenog postojanja – ušao je i u „Srnine“ vijesti.

„Srna“ nastavlja svoj rad sa jasnom namjerom da ispuni sve profesionalne izazove i da ostane informativni centar, prvenstveno Republike Srpske, ali i značajan medijski faktor u regionu.

Zahvaljujemo svim našim korisnicima na dosadašnjoj saradnji i obećavamo da će „Srna“ nastaviti svoj neprekidni informativni rad za dobrobit Republike Srpske i njenih građana.

Dodik: „Srna“ – Svojevrsni brend Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Novinska agencija Republike Srpske „Srna“ jedna od najuspješnijih institucija Srpske i svojevrsni brend Republike.
Čestitajući zaposlenima u Agenciji krsnu slavu – Blagovijesti, predsjednik Srpske je napomenuo da je „Srna“ za 22 godine rada, u nestabilnim uslovima, stasala u respektabilnu agenciju, ne samo u Srpskoj i BiH, već i u regionu.

„Prateći najbitnije događaje u svim godinama od nastanka Republike, ‘Srna’ je postala svojevrsni brend Srpske. To dokazuje i činjenica da je ‘Srna’ jedna od najcitiranijih agencija u BiH, ali i regionu, što je od vitalne važnosti za afirmaciju Republike Srpske i njene politike u veoma izazovnim vremenima“, istakao je Dodik.

On je poručio da je obaveza svih, i zaposlenih u agenciji, ali i institucija Republike Srpske, da „Srna“ ostane stub medijskog sistema Srpske, te se i dalje razvija u profesionalnom i materijalno-tehničkom smislu.

Radojičić: „Srna“ uradila mnogo na promociji stavova Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je Novinska agencija Republike Srpske „Srna“ tokom 22 godine rada uradila izuzetno mnogo na promovisanju stavova Republike Srpske, posebno u malim sredinama.
Radojičić je rekao da mnoge komercijalne medijske kuće nemaju svoje dopisnike u malim sredinama, za razliku od „Srne“, koja ima razgranatu dopisničku mreže i uspijeva na razne načine da „pokrije teren“.

„Trebalo bi još dosta sredstava da ‘Srna’ u potpunosti bude profesionalno osposobljena i ‘pokrije’ cijeli teren. Republika Srpska treba da ima svoju novinsku agenciju i za nas je veoma važno da ‘Srna’ da korektnu, konkretnu, pouzdanu i tačnu informaciju“, istakao je Radojičić.

Povodom 7. aprila – Krsne slave Blagovijesti i 22 godine postojanja i rada Novinske agencije Republike Srpske „Srna“, Radojičić je poželio da i u naredne 22 godine „Srna“ bude, prije svega, profesionalna, kvalitetna i da izvještava sa cijelog područja Republike Srpske.

Cvijanović: „Srna“ – kičma medijskog sistema Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Novinska agencija Republike Srpske „Srna“ predstavlja kičmu medijskog sistema Srpske.
„Srna’, s obzirom na brzinu, ekspeditivnost i, u datom momentu, možda, bolji pristup informacijama, predstavlja onu prvu tačku koja dođe do informacija. U tome vidim i značaj agencijskog novinarstva“, navela je Cvijanovićeva povodom 22 godine postojanja i rada „Srne“.

Cvijanovićeva je istakla da bez „Srne“ ne bi bilo moguće da se iznesu stavovi i vjerodostojno predstave javnosti rad i rezultati rada institucija Republike Srpske.

„Bila sam u situacijama kada sam imala određena pitanja od ‘Srne’ koja su išla nekoliko koraka ispred drugih medija i u tome prepoznajem njenu ulogu“, naglasila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je čestitala svim zaposlenima u „Srni“ na marljivom i predanom radu, istakavši da se Agencija razvijala i razvija zajedno sa institucijama Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se