23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

SMRT MALE ANASTASIJE: Kad umrem, sahranite me u haljinici sa srcem!

Srbija plače: Ovo su poslednje riječi Anastasije Trajković (9) iz Vranja, koja je juče ujutro posle godinu dana izgubila bitku s mučnom bolešću

Anastasija TrajkovićVRANJE – Malo srce nije izdržalo.

– Tata, nemoj da plačeš. Odlazim. Negde, u neku novu kuću. Tamo će me čekati drugarica i neki novi ljudi, a ja ću se konačno odmoriti.

Ovo su bile poslednje riječi devetogodišnje Anastasije Trajković, koja je juče ujutro u 4.35 časova preminula. Prema riječima njenog oca Dragana, u ponedeljak po podne pala je u komu, iz koje se više nije probudila.

Predosjetila smrt

– Znali smo da više nema nade. Ovo je najtužniji dan u mom životu, otišla je moja princeza, moja mala Anastasija. I ona je osetila da će umreti. Poslednjih nekoliko dana samo je pričala o tome. Rekla mi je da želi da je sahranimo u najlepšoj haljini i cipelicama. Otišao sam i kupio joj nekoliko, a ona je izabrala crno-belu s velikim srcem. Želela je i da je našminkamo, da bude lepa – jecajući priča otac Dragan.

On kaže da je njegova ćerka nekoliko sati prije nego što je pala u komu satima grlila i ljubila majku.

– Nije želela da se odvoji od nas, neprestano je govorila: „Dođite, dajte mi ruke, budite uz mene.“ Majku je grlila i ljubila i govorila kako je došao trenutak da se oprostimo. Za to vreme konstantno je ponavljala: „Koliko je sati?“, kao da je i sama čekala trenutak kad će ispustiti dušu – kaže Dragan i dodaje su Anastasijin brat Lazar i sestra Sara juče zanijemeli.

Anastasija TrajkovićMajka loše

– Polivali smo ih vodom da dođu sebi. Nisu mogli da veruju da je njihova sestrica prestala da diše. Plaču, tuguju, ne znam kako ćemo sve ovo izdržati. Majka Snežana je očajna, ne zna za sebe – kaže Dragan.

Podsjetimo, Anastasija (9) bolovala je od rijetke vrste tumora maksilarnog sinusa, koji je kasnije metastazirao i uništio pluća. Kako je vrijeme prolazilo, jedno plućno krilo potpuno je otkazalo, dok je drugo funkcionisalo s pola kapaciteta. Hordom je redak tumor, koji se javlja kod djece u odnosu jedan prema milion.

Neutješni otac ANASTASIJA MOLILA DA JE  SAHRANE U BIJELOM SANDUKU

Sahrana Anastasije Trajković, kako je saopštila porodica, zakazana je za danas u 13 časova na Donjevranjskom groblju. Anastasijina želja bila je da je sahrane u bijelom sanduku.

– Molila je da je polože u beli sanduk sa zlatnim slovima. Ispunićemo joj želju i tako je ispratiti na večni počinak – kaže otac Dragan.

 

ČINJENICE HRONOLOGIJA

– april 2013 – Anastasija operisana u niškoj bolnici zbog polipa. Tada utvrđeno da nema polip, već maligni tumor, a odmah potom uslijedila je nova dijagnoza – tumor hordon
– januar 2014 – sakupljen novac za liječenje u Pragu
– 25. februara 2014 – Anastasija se vraća u Beograd, na Institut za majku i dijete. Ljekari su rekli da za nju nema nade
– mart 2014 – Anastasija se vraća u Vranje, na pedijatriju
– kraj marta – Anastasiju šalju u nišku bolnicu, ali ubrzo je vraćaju u Vranje
– april 2014 – Anastasiju otpuštaju iz vranjske bolnice i ona odlazi kući, gdje je i preminula

(Kurir)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se