20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Skrivene dame naše politike: Ko su supruge Milorada Dodika, Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića?

O njima se ne zna skoro ništa ili se zna tek vrlo malo. Rijetko se pojavljuju u javnosti, a u medijima gotovo nikako. Nisu dio državnih i javnih protokola… One su skrivene dame bh. politike – Snježana Dodik, Amina Lagumdžija, Bernardica Čović

Milorad i Snježana Dodik
Milorad i Snježana Dodik

U drugom nastavku serijala ‘Ljepša strana bh. političara’ DEPO Arhiv predstavlja tri gracije, tačnije gospođe Dodik, Lagumdžija i Čović.

Odabir možda i nije morao da ide ovim tokom, ali riječ je o muževima tri velike političke partije u BiH, te je i odabir supruga išao tom linijom. Međutim, posao koji se u prvi mah činio lagan i gotovo rutinski, pretvorio se u pravu istraživačku moru. Jer, ljepše polovine naših vodećih političara u javnosti gotovo da ne postoje.

Da li je u pitanju sindrom balkanskih žena koje ne vole eksponiranje u javnosti, ili puki muški egoizam koji nalaže da „suprugama nije mjesto u društveno-političkom“ grotlu, tek rijetke su prilike, a još rjeđe fotografije, na kojima se bh. političari pojavljuju u paru sa svojim damama.

Ipak, uspjeli smo ponešto “iščačkat.

SNJEŽANA DODIK

Supruga Predsjednika RS-a Milorada Dodika, Snježana Dodik, kao i većina žena bh. političara, kako pomenusmo na početku ove priče, ne voli da se eksponira u medijima. Oni koji je poznaju kažu da politiku nastoji držati daleko od kuće i ne voli se miješati u muževe poslove.

Snježana je po zanimanju ekonomski tehničar i nikad se nije bavila politikom. Komšije iz Aleksandrovca kažu da ljubav Milorada i Snježane datira još iz srednje škole i da je Snježana uvijek bila skromna i odana. Kažu i to da voli da se druži i uvijek rado ugosti prijatelje.

Prva komšinica porodice Dodik iz Bakinaca za medije je jednom prilikom izjavila:

– Snježana ne voli da se eksponira u javnosti i to nije nikakva lažna skromnost. Ona je jednostavno takav tip. Tačno zna šta želi i tako život organizuje. Veoma je mudra, razborita i natprosječno pametna. Život je posvetila djeci i porodici. Nimalo se nije promijenila, ni uobrazila.

Za Snježanu Dodik još tvrde da je jednostavna i preskromna, ali i vrlo mudra žena. Upućeni tvrde da, iako daleko od suprugovog kabineta, Snježana ima potpuni uvid u suprugov odnos prema saradnicima.
Da mnogo voli svog supruga dokazuje i gest koji je učinila za njegov 50. rođendan.

Daleko od očiju javnosti održano je rođendansko slavlje u hotelu Kaldera, koji se nalazi u Aleksandrovcu.

Snježana Dodik je zajedno s kćerkom došla na ideju da angažuje pjevačicu Zoranu Pavić kako bi svom mužu čestitala pedeseti rođendan pjesmom „Ne dam ti da ostariš“.

– Snježana je sve organizovala, a kada je pjevačica iz Srbije zapjevala spomenutu pjesmu, par je zaplesao, na oduševljenje svih prisutnih – pisali su tom prilikom mediji.

A zabilježili su i da je uvijek hladan i nadmen Milorad Dodik bio dirnut gestom svoje supruge.

Milorad i Snježana imaju kćerku Goricu i sina Igora.

AMINA LAGUMDŽIJA

Amina Lagumdžija, supruga predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, za razliku od skromne i neambiciozne Snježane, spada u žene od karijere. Završila je Ekonomski fakultet 1993. godine i danas je vlasnica agencije za oglašavanje i vizuelne komunikacije Ars Creativa.

Za Zlatka se udala sa 23 godine. S obzirom da je njen suprug profesor i političar, na pitanja da li se zbog njegovih zahtjevnih i odgovornih funkcija osjeća zapostavljeno, u javnosti je više puta objasnila:

– Kada sam se udala za Zlatka, bile su mi 23 godine i dobro sam znala za koga se udajem. Bilo mi je jasno da to neće biti standardni, klasični brak, u kome ćemo imati puno slobodnog vremena. Zato ovo što imamo, maksimalno koristimo.

Zlatko i Amina Lagumdžija
Zlatko i Amina Lagumdžija

Tvrdi se njen položaj razlikuje od onog koji imaju druge supruge uticajnih političara:

– Zlatko insistira da, gdje god je to moguće, odlazimo zajedno, i ja to rado činim, ali često sam u situaciji da tamo budem, bezmalo, jedina žena. I dok oni vode svoje, prilično interne razgovore, ja uglavnom šutim. Naših žena na takvim skupovima gotovo da uopšte nema, čast za nekoliko izuzetaka. Strankinja, supruga međunarodnih predstavnika u BiH, ima, ali s njima uglavnom komuniciram površno. One imaju neke svoje kružoke, u kojima, čujem, nešto pletu, organiziraju nekakve akcije kao što se radi na Zapadu, i ja se u tome ne pronalazim. Za sve ove godine izdvojila bih tek par prijateljstava iz tog kruga. Moje iskustvo je da najveći broj njih funkcioniše u onom klasičnom smislu dobrih i neupadljivih pratilja svojih muževa, koje se jednako smiješe na svim javnim skupovima, brinu o djeci i rade neki simboličan, humanitarni posao, tek da im ne bude dosadno.

Takođe, tvrdi da ima suprugovu podršku u svim svojim zamislima.

– To je možda zato što je on i inače osoba koja voli čuti sudove različitih ljudi i na kraju sam donosi odluku. Osim toga, jako drži do ženskog mišljenja i njegova projekcija muško–ženskog odnosa bitno se razlikuje od one koja je kod nas uobičajena. Vjerovatno su na njega značajno uticali prvo porodični odnosi u kojima je odrastao, a onda i školovanje u Americi, koje je dodatno izbrusilo njegove stavove i odnos prema ženi – izjavila je Amina za medije.

A kada je riječ o odnosu prema ženi, na pitanje koje joj je svojevremeno postavila novinarka „Dana“ – kako bi reagovala kada bi Zlatko imao aferu poput Klintonove, Amina je kratko prokomentarisala da se preko takvih stvari ne može preći ako je u pitanju ljubav, i dodala:

– Što se mene i Zatka tiče, naš brak je na tome zasnovan, i ja, čini mi se ne bih imala snage odreagovati kao Hilari.“

Zlatko i Amina imaju dvoje djece: sina Zlatka Salku, te kćerku Asju Zaru.

BERNARDICA ČOVIĆ

Supruga Dragana Čovića, Bernardica, pravnica je i suvlasnica privatne advokatske kancelarije u Mostaru. Upravo zbog te njene profesije često su je povezivali sa brojinim spletkama u koje je bio uključen njen suprug.

Bernardica i Dragan Čović
Bernardica i Dragan Čović

Ime joj se najviše povlačilo po medijima kada je kao opunomoćenik na ime svog oca, skromnog mostarskog penzionera Blage Prskala, s mjesečnom penzijom manjom od 400 KM, prije nekoligo godina u mjestu Podaci na Makarskoj rivijeri kupila prostranu vilu, vrijednu 320.000 evra. S obzirom da je kupoprodajni ugovor potpisan 10. avgusta, na njen rođendan, špekulisalo se da je tu vilu, ustvari, dobila na poklon od supruga. Džentlemenski, bez ikakve sumnje.

Danas je ta vila ponos Makarske rivijere, jer je mještani nazivaju najljepšom kućom u tom kraju Hrvatske.

Ipak, ona se po pitanju tih i brojnih sličnih prozivki u medijima nikada nije javno oglašavala, niti ih je na bilo koji način demantovala. Takođe, ni o svom privatnom životu i suprugu gotovo nikad ne govori u javnosti, a osim rijetkih zajedničkih fotografija o Čovićima se vrlo malo zna.

Imaju dvije kćerke, Sanju i Danijelu.

(Depo portal)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se