23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Seksualna ‘suša’ – dobre i loše strane

U većini veza u nekom trenutku dođe do „suše“, makar na kratko.

SeksVjerovatno vam to ni ne pada na pamet, ali uzdržavanje od seksa može da bude upravo ono što je potrebno da vam rasplamsa strasti.

Lako je pronaći „izgovore“ koji govore u prilog tome da treba što češće da uživate u seksu – na taj način se troše kalorije, seks umanjuje bol i stres. Ukratko, odlično djeluje na zdravlje, prenosi Mondo.

Ipak, ako vaš seksualni život nije baš onakav kakav biste željeli, apstinencija u kraćem periodu mogla bi da vam vrati želju za seksom.

Postoje i različite vrste uzdržavanja od seksa, objašnjava seksolog Džesika O’Rajli. „Neki ljudi odlučuju se za to da apstiniraju u potpunosti – bez fizičkih dodira i poljubaca, dok se drugi uzdržavaju samo od konkretne ‘akcije'“ i dodaje da apstinencija ima i dobrih i loših strana.

Seksolog objašnjava da uzdržavanje može dovesti do toga da, nakon nekog vremena „suše“ više cijenite seksualno zadovoljstvo. „Apstinencija nekim ljudima pomaže da nauče da cijene dodire, poljupce i sve ono što doprinosi bliskosti i seksualnom zadovoljstvu“.

Oni parovi koji odluče da se uzdržavaju od konkretne „akcije“, ali uživaju u poljupcima i izražavanju nježnosti na drugi način, često upravo tako bolje upoznaju svog partnera, njegove želje, potrebe, pronađu nove erogene zone…

Ipak, uzdržavanje od seksa može negativno da utiče na samopouzdanje, naročito kod muškaraca, tvrdi seks terapeut Dejvid Mekenzi. „Što duže nema seksualni odnos, muškarac postaje sve stidljiviji“, objašnjava on.

Posebno loše na samopouzdanje muškarca utiče kada ga partnerka često odbija, smatra Mekenzi.

„Svima je važan osjećaj da privlače partnera, a kada duže vrijeme ne možemo da nađemo seksualnog partnera, to će se sasvim sigurno odraziti na naše samopouzdanje“, kaže seksolog O’Rajli.

Takođe, seksolog smatra da apstinencija može dovesti i do seksualne frustracije, što, opet, zavisi zbog čega se uzdržavate. „Ako su razlozi uzdržavanja od seksa neriješeni problemi u vezi, to definitivno može loše da se odrazi na intimnost“.

O’Rajli dodaje i da apstinencija kod nekih može dovesti do problema sa seksualnom stimulacijom. „Mozak je odgovoran za sva osjećanja koja se tiču seksualnosti, pozitivna ili negativna. Ukoliko osoba zbog nečega ili nekoga potiskuje svoja osjećanja, to može dovesti do problema sa seksualnim ponašanjem, pa čak i do straha od intimnosti“.

Izgleda da se na kraju opet vraćamo na sve one razloge zašto je dobro da što češće uživate u seksu.

(MONDO)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se