8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Savić: Zakon o pravima povratnika – pravni nonsens

BANJALUKA – SNSD smatra da Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i Brčko distriktu, koji je usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/, ima za cilj zloupotrebu izbornog procesa u Republici Srpskoj.

Dušica Savić portparol SNSD-aPortparol SNSD-a Dušica Savić rekla je da je neformalni predlagač ovog zakona bila je Koalicija „Prvi mart“, što dovoljno govori šta je cilj ovog zakonskog rješenja, kojim je predviđeno da povratnici imaju pravo glasa i prijavu prebivališta u Republici Srpskoj, a sva ostala prava, poput zdravstvene zaštite, socijalnih i drugih prava zadržavaju u FBiH.

„Sve ovo jasno ukazuje da je jedini cilj zakona izborni inženjering Koalicije ‘Prvi mart’ i SDA, koje imaju potpisan sporazum o zajedničkom djelovanju. Zakon nema uporište u federalnom Ustavu, predstavlja pravni nonsens i evidentno je da je donesen samo u svrhu izbora“, rekla je Savićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je naglasila da je Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske prikupio potpise za pokretanje ustavne tužbe, kao i da je zatraženo da Vlada Srpske predloži akt kojim će kontrolisati i otkloniti moguće negativne posljedice u primjeni ovog zakona u Srpskoj.

Moguće negativne posljedice, tvrdi Savićeva, odnose se, prije svega, na fiktivne registracije prebivališta, kao i dvostruko ostvarivanje pojedinih prava.

Savićeva je istakla da, u vezi sa ovim pitanjem, kao i planovima Koalicije „Prvi mart“ nema jasnog stava opozicije u Srpskoj, prije svega SDS-a, pa je, kako navodi, „nejasno da li SDS radi na istom političkom kursu i ciljevima“.

Komentarišući najavljenu „Bijelu knjigu“ programa rada SDS-a, portparol SNSD-a je rekla da se opozicija u Srpskoj bavi „nevažnim pitanjima u odnosu na pitanje statusa Republike Srpske, njenog opstanka i očuvanja“.

„Osim napada i kritike, od njih se ne čuje nikakav jasan prijedlog i program, i posljednje što se desilo jeste potpuno priklanjanje probosanskim političkim partijama“, smatra Savićeva.

Ona je navela da SNSD najoštrije osuđuje odluku ministra odbrane BiH prema kojoj pripadnici Oružanih snaga, koji praznuju Vaskrs, ne mogu koristiti kao neradne dane Veliki petak i Vaskršnji ponedjeljak, čime se krše vjerske slobode i prava, ali i odluka Savjeta ministara BiH.

Savićeva je dodala i da ova stranka smatra veoma važnim i povećanje plata prosvjeti, pravosuđu, policiji, kao i odluke vezane za modernizaciju univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

„Važnim smatramo i sve napore koje Vlada Srpske čini u razgovoru sa svim socijalnim partnerima, da odgovori na ekonomske izazove koji se nalaze pred nama, ali i da očuva Srpsku, njene institucije i nadležnosti“, poručila je Savićeva.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se