18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

SAD zbog Indijanaca bile protiv kantonizacije BiH

BANJALUKA – Sjedinjene Američke Države su bile protiv kantonizacije Bosne i Hercegovine i Kosova jer su se bojale stvaranja međunarodnog presedana koji bi starosjediocima na teritoriji neke države mogao omogućiti pravo na otcjepljenje i eksploataciju prirodnih bogatstava na njihovoj teritoriji.

Američki IndijanciOvaj stav vidljiv je, naime, iz tri verzije memoranduma koje je Leon Furt, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Ala Gora, potpredsjednika SAD u Klintonovoj administraciji, u martu 2000. godine poslao Goru povodom problema eksploatacije nafte u Kolumbiji od strane američke naftne kompanije „Occidental“, pišu Nezavisne.

Dokument se nalazi u kolekciji više hiljada dokumenata koji su nedavno postali dostupni javnosti putem Klintonove biblioteke i Američkog nacionalnog arhiva. Sve tri verzije su međusobno gotovo identične i vjerovatno predstavljaju nekoliko nacrta konačne verzije memoranduma koji je upućen Goru.

Problem je izbio zbog toga što je kolumbijsko starosjedilačko pleme Uva željelo po svaku cijenu spriječiti naftnu kompaniju „Occidental“ da počne eksploataciju nafte u Kolumbiji, tvrdeći da se radi o njihovoj teritoriji.

Furt je u pismima Goru dao savjete na koji način bi SAD trebalo da se angažuju po ovom pitanju. Furt je objasnio Goru da američka vlada nema usvojenu domaću ni internacionalnu politiku kako treba postupati u takvim situacijama, zbog čega će biti stvoren međunarodni presedan koji bi nakon toga postao dio politike.

„Ako odlučite da se direktno angažujete, trebalo bi da pažljivo prostudiramo opcije jer bi odluka mogla uticati na to kako će se vlade prema starosjediocima odnositi u budućnosti“, piše u dokumentu.

Furt je objasnio da je već desetak godina u proceduri kubanski nacrt deklaracije, po kojem bi starosjedioci imali pravo na otcjepljenje i na gospodarenje prirodnim bogatstvima na svojoj teritoriji. Pojašnjeno je da ovu deklaraciju podržavaju samo Kinezi, te da ona već desetak godina stoji u proceduri jer druge zemlje ne žele da je podrže.

Furt je naveo tri moguća načina akcije američke vlade po pitanju Uva, sa razlozima za i protiv.

Prvi pravac bi bio da se ne preduzima nikakva akcija. Ističe se činjenica da eksploatacija nafte u ovom konkretnom slučaju ne krši kolumbijske zakone, a zemlja na kojoj se bušotine nalaze, prema kolumbijskim vlastima, nije u granicama rezervata. S druge strane, kako se navodi u mejlu, Uve tvrde da se radi o njihovoj teritoriji.

Drugi pravac bi predvidio da Gor od predstavnika naftne kompanije zatraži neku vrstu kompromisa sa plemenom, što bi, kako se navodi, imalo pozitivan efekat kod američke javnosti jer bi pokazalo da američka vlada želi da riješi problem.

Istaknuto je, međutim, da bi pokušaj kompromisa mogao propasti jer Uve nisu spremne da odustanu od zahtjeva da bušenje ne bude dozvoljeno. Kako je rečeno, prema njihovom vjerovanju nafta predstavlja „krv majke Zemlje“, zbog čega odbijaju da prihvate da se ona crpi.

„Moglo bi doći do sukoba između Uva i kolumbijskih vlasti. U najgorem slučaju, Uve bi mogle počiniti masovno samoubistvo ako ‘Occidental’ nastavi da buši“, naveo je Furt.

Treći pravac se odnosi na direktan kontakt sa kolumbijskom vladom. Ovaj pristup, kako ističe Furt, ima dvije negativne konotacije.

„Vlada SAD pristupa pitanju ljudskih prava na univerzalan način i izbjegava dodjeljivanje specijalnih prava posebnim grupama. Zbog toga nismo podržali kantonizaciju BiH i Kosova“, piše Furt.

Procjena je da čak i ako bi SAD podržale takav pristup druge zemlje ne bi dale podršku, što, kako je ukazao Furt, pokazuje i neuspjela kubanska deklaracija.

Objasnio je, takođe, da bi ovakav pristup značio i da bi se slična prava morala omogućiti i Indijancima u SAD, koji su starosjedioci na američkoj teritoriji.

Furt je Goru preporučio da razmotri mogućnost novčane pomoći Kolumbiji kako bi bio popravljen položaj Uva i njihovih ljudskih prava.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se