18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Rusija: Može doći do građanskog rata, Amerikanci u ukrajinskim uniformama

MOSKVA – Rusija je u utorak pozvala ukrajinske vlasti da prestanu s pripremama za intervenciju u proruskim područjima na istoku, upozorivši da može doći do građanskog rata.

Stanovnici u Donjecku traže referendumRusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi takođe da pripadnici jedne privatne američke kompanije učestvuju u ovoj operaciji.

– Pozivamo na trenutan prekid svih vojnih priprema koje rizikuju da pokrenu građanski rat – navelo je ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju objavljenom u utorak, dok se napetosti povećavaju od nedjelje kada su proruski demonstranti zauzeli vladine zgrade u nekoliko gradova u istočnoj Ukrajini.

– Prema našim informacijama, jedinice snaga unutrašnjih poslova i ukrajinske nacionalne garde stižu u velikom broju u jugoistočna područja Ukrajine, naročito u Donjeck, s borcima ilegalne naoružane grupe Pravy Sektor – ukrajinski ultranacionalistički pokret, saopštilo je rusko ministarstvo.

– Njihov zadatak je da silom sruše pobunu stanovnika na jugoistoku zemlje protiv vlasti iz Kijeva – dodala je ruska diplomatija.

– Činjenica da u ovoj operaciji učestvuje oko 150 američkih stručnjaka privatne vojne grupe Grejston, koji su u uniformama (ukrajinske) jedinice Sokol, izaziva posebnu zabrinutost – saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova.

(FENA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se