18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ruse brinu vojni potezi SAD

MOSKVA – Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i njegov američki kolega Čak Hejgel su u telefonskom razgovoru izrazili obostranu zabrinutost zbog napetosti u Ukrajini.

Ruske vojne snage u UkrajiniŠojgu je u jučerašnjem razgovoru izazio zabrinutost zbog dosad neviđenog povećanja vojne aktivnosti SAD i NATO blizu granica Rusije i pozvao Hejgela da pomogne da se „smanji retorika“ oko ukrajinske krize, prenijele su agencije.

Istovremeno, ruski minsitar je odbacio kao neosnovane tvrdnje o prisustvu ruskih grupa za sabotažu i izviđanje u Ukrajini, gdje navodno destabilizuju situaciju u jugoistočnim regioima te zemlje.

Prema tvrdnjama Hejgelovog sekretara za štampu Džona Kirbija, Hejgel je dobio uveravanja od svog ruskog kolege da Rusija neće napasti Ukrajinu, prenosi AP.

Hejgel je, kako ističe Kribi, takođe od Šojgua zatražio da Rusija pomogne da se oslobode sedmorica u Slavjansku zarobljenih vojnih posmatrača i založio se da Rusija okonča svoj, kako je rekao, „destabilišući uticaj unutar Ukrajine“.

Kako prenosi Itar-tass, Šojgu je takođe upozorio da su pod izgovorom borbe protiv terorizma kijevske vlasti rasporedile oko 80 tenkova, 130 oklopnih transportera i borbenih vozila i barem 60 artiljerijskih sistema i minobacača na jugoistoku Ukrajine, dodavši da su redovno angažovani helikopteri.

„Ukupan broj ukrajinskih vojnika je dostigao 15.000 i sve to protiv miroljubivog stanovništva vlastite zemlje“, rekao je ministar.

Mogućnost primjene sile protiv mirnog stanovništva navela je Rusiju da započne široke manevre na svojoj teritorij u regionima susednim sa Ukrajinom. Ta odluka je javno donijeta, rekao je on.

Šojgu je dodao da čim ukrajinske vlasti objave da ne nameravaju da koriste vojsku protiv nenaoružanih ljudi, ruske jediice će biti vraćene u bazu. Ruski ministar je rekao da je pojačanjej aktivnosti SAD i NATO oružanih snaga u istočnoj Evropi blizu ruske granice neviđeno do sada i naglasio da su ove akcije praćene provokativnim izjavama generalnog sekretara NATO o potrebi odvraćanja Rusije, navedeno je u saopštenju.

On je, dodaje se, skrenuo i pažnju svog američkog kolege da je u zapadnim medijima pokrenuta antiruska histerija koja ne doprinosi smirivanju strasti.

Hejgel je rekao da su pomenute mere Vašington i Brisel preduzeli kao odgovor na situaciju u Ukrajini, ali da nisu provokavitvne niti ekspanzionističke već imaju za cilj da pokažu jedinstvo bloka i povećane odbrambene kapacitete saveznika.

Šojgu je potvrdio spremnost da održava kontakt sa svim stranama zainteresovanim za deeskalaciju napetosti u Ukrajini i oko nje i pozvao na konstruktivni dijalog u traženju kopromisa na osnovu Zzenevskog sporazuma od 17. aprila.

Osvrćući se na incident od 12. aprila, kada su dva ruska vojna aviona nadletala američki razarač „Donald Kuk“ u Crnom moru, kao i na onaj od 22. aprila, kada je jedan rusku ratni avion pratio američki iznad Ohotskog mora, Šojgu je sugerisao da šefovi američkog i ruskog generalštaba razmotre moguće dodatne mere da bi se izbeglo pogrešno interpretiranje međusobnih akcija u budućnosti.

Šojgu i Hejgel su se dogovorii da ostanu u tijesnom kontaktu.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se