23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Razgovori o mogućem povećanju cijene rada u metalskoj industriji i rudarstvu Republike Srpske

ZVORNIK – Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić razgovarao je danas, u Zvorniku, sa predsjednikom Udruženja poslodavaca metalske industrije i rudarstve Miletom Matićem o stanju u privredi Republike Srpske, sa posebnim akcentom na metalsku industriju. Peulić je rekao da u metalskoj industriji i rudarstva Republike Srpske ima oko 12.000 zaposlenih od kojih su blizu 9.000 članovi ovog Granskog sindikata.

Razgovori o mogućem povećanju cijene rada u metalskoj industriji i rudarstvu Republike Srpske-Konstatovali smo da je stanje u privredi teško, ali da zajedničkim aktivnostima, i poslodavac i sindikat, moraju se boriti da se putem nadležnih organa Republike Srpske stvori ambijent da privredni subjekti mogu imati kvalitetnije poslovanje i kako bi bili konkurentniji na tržištu – naglasio je Peulić.

Na današnjem sastanku Peulić i Matić razgovarali su i oko cijene rada u metalskoj industriji i rudarstvu.

„U skladu sa članom 28. Pojedinačnog kolektivnog ugovora za zaposlene u Sindikatu metalske industrije i rudarstva Republike Srpske precizirano je da svake godine u decembru mjesecu poslodavac i sindikat otvaraju dijalog o mogućnosti povećanja cijene rada za narednu poslovnu godinu“, rekao je Peulić.

Granski sindikat metalske industrije i rudarstva, kako je objasnio, ima potpisane kolektivne ugovore pojedinačno sa kompanijama.

-Sa današnjim danom imamo u sedam privrednih subjekata potpisane nove cijena rada – istakao je Peulić. On je dodao da je veoma važno da poslodavci otvore razgovore sa sindikatom oko mogućeg povećanja cijene rada u skladu sa planom proizvodnje i sa svim drugim ekonomskim momentima koji prate privredni subjekat.

„Bitno je da imamo socijalni dijalog dva partnera u preduzeću i da radnici budu pravilno informisani o stanju u preduzeću“, ocijenio je predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

Peulić je posebno naglasio vidljivim napore koje preduzima menadžment zvorničke „Alumine“ da se poboljša materijalni položaj više od 1.000 radnika u ovoj kompaniji, što, kako je rekao, treba da bude primjer i drugim kompanijama sa mnogo manje zaposlenih.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se