14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Putin poslao prijeteće pismo šefovima 18 evropskih država!

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je pismo čelnicima 18 evropskih zemalja koje primaju ruski gas preko Ukrajine o tome da će Rusija “u potpunosti ili djelimično obustaviti isporuku plina preko Ukrajine” ukoliko ta zemlja i dalje nastavi s neplaćanjem gasa koji dobija iz Rusije.

Vladimir PutinPutin čelnike 18 evropskih zemalja upozorava na to da će potrošači u njihovim zemljama biti u velikoj opasnosti ukoliko Ukrajina nastavi s neplaćanjem te ih poziva na hitno rješavanje situacije s Kijevom.
Napominje da je Rusija u poslednje četiri godine s nižim cijenama gasa i opraštanjem kazni za neplaćanje računa subvencionisala ukrajinsku privredu s 35 milijardi dolara i upozorava kako nije moguće više tako poslovati.

Evropa preko Ukrajine prima 15 posto isporuke gasa

Ovo je prvi put od izbijanja krize u Ukrajini da je Putin Evropi zaprijetio smanjivanjem i zaustavljanjem isporuke gasa preko ključnog gasovoda kojim Evropa prima 15 odsto potrebnih količina gasa. Putin je evropske čelnike optužio da su politikom neravnoteže u trgovini s Ukrajinom tu zemlju doveli u ekonomsku krizu i poziva ih da bez odlaganja održe konsultacije na nivou ministara privrede, finansija i energetike kako bi se našlo riješenje za stabilizaciju ukrajinske privrede i osigurala isporuka i tranzit ruskog prirodnog gasa. Ruski predsjednik je istakao da je Rusija spremna u tome sudjelovati, ali samo kao ravnopravni partner.

Ukrajina je Rusiji prestala plaćati isporučeni gas u avgustu prošle godine te se dug popeo na 2,2 milijarde dolara. Osim toga, Gazprom je od 1. aprila Ukrajini cijenu kubnog metra gasa povećao 44 posto, na 485 dolara za 1000 kubnih metara, a Moskva je Ukrajini uvela izvoznu carinu za gas koja dosad nije postojala.

„Putinova glad opasna po Evropu“

Prvi predsjednik Ukrajine posle raspada bivšeg Sovjetskog savjeta Leonid Kravčuk poziva zapad da zaustavi ekspanzionističku politiku Vladimira Putina.

„Ako se Putin ne zaustavi to nije opasno samo za Ukrajinu, već cijelu Evropu“, kazao je on u intervjuu bečkom nedeljniku „Njuz“.

Kravčuk je naglasio da, ako ljudi misle da je „Putinova glad za ekspanzijom namirena“, treba da se podsjete na Njemačku 30-tih godina, kada su pojedine države mislile da ne treba da intervenišu zato što će uskoro „biti mira“, što je dovelo do miliona žrtava.

On je izrazio nadu da će doći do zapadne vojne pomoći.

„Ukoliko bi SAD u vojno-tehnološkoj oblasti sveobuhvatno sarađivale sa Ukrajinom kao što to čine sa Južnom Korejom ilI Izraelom to bi bio jedan veoma, veoma ozbiljan signal Rusiji“, uvjeren je Kravčuk.

U Beču on se sastao ovih dana sa predsjednikom Austrije Hajncom Fišerom, ali i ukrajinskim milijarderom Dmitrijom Firtašom, kojeg su austrijske vlasti uhapsile na zahtjev SAD, a potom pustile, nakon rekordne kaucije u visini od 125 miliona evra, da na slobodi čeka odluku o zahtjevu za izručenje.

Kravčuk smatra Firtaša, kojeg SAD sumnjiče za korupciju, nevinim.

„Ukoliko, međutim, postoje ozbiljne optužbe to Ukrajina može sama savladati“, poručio je on.

(Jutarnji list/Tanjug/Alo.rs)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se