23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Prodaje se idilično ostrvo: Prelepa priroda, divna laguna i mračna tajna od koje se ledi krv u žilama

Italijansko ostrvo Povelja, u Venecijanskoj laguni, stavljeno je na aukciju, a vlada kao njegov vlasnik nada se da će ovim prihodom bar malo smanjiti svoj vrtogalvi javni dug. Naizgled lijepo ostrvo, međutim, ima veoma mračnu reputaciju i važi za jedno od mjesta na kojima se najčešće na svijetu javljaju duhovi i sablasti nesrećnika koji su tu u mukama okončali život.

Venecijansko ostrvo Povelja 3Ova reputacija potiče prije svega iz 16. veka, kada je Italija bila pogođena epidemijom bubonske kuge. U očajničkom nastojanju da se suzbije zaraza, na ostrvo su u to vrijeme dovožene i u tzv. kužne jame bacane hiljade mrtvih tijela i još živih žrtava strašne bolesti.

Na ostvu su zakopavane, spaljivane, ili naprosto ostavljane da trunu.

Vijekovima kasnije, sagrađena je duševna bolnica, čiji je glavni ljekar pacijente praktično zlostavljao nepotrebnim lobotomijama. Na kraju se i sam bacio s bolničke kule, navodno progonjen duhovima svojih žrtava.

Venecijansko ostrvo Povelja 2Bolnica, crkva i krematorijuma još stoje na ostrvu, koje je danas nenaseljeno, a pristup na njega je zabranjen.

Entuzijasti koji istražuju paranormalne akivnosti ipak su, međutim, uspjeli da ga posjete, i tvrde da su ustanovili da je nivo aktivnosti za kojima tragaju na njemu izuzetno visok.

Čak i TV voditelj programa ”Avanture s duhovima“ tvrdio je da su ga na ovom Povelji zaposjele duše koje ne mogu da pronađu svoj mir. Najčuvenija ostrvska sablast je Mala Marija.

Venecijansko ostrvo PoveljaDjevojčica je tokom epidemije kuge otrgnuta od roditelja i pričaju da se još može vidjeti kako stoji i plače, pogleda uprtog preko Lagune, u rodni grad Malamoko.

Procjenuje se da je u 16. vijeku na ovom ostrvu u mukama izdahnulo oko 100.000 Venecijanaca, jer bi svakoga sa simptomima bolesti po kratkom postupku opkolili i odvukli na Povelju, gdje bi ga, živog ili mrtvog, bacali u kužnu jamu ili na lomaču.

Zemlja ostrva je, stoga, izmješana s kostima i pepelom žrtava, ali italijanska vlada se uptkos tome nada da će jedinstven položaj i prirodna ljepote Povelje moći da se iskoriste za izgradnju luksuznog hotela, a onome ko bi bio spreman da ga baš tu izgradi nudi ostrvo u zakup na 99 godina.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=vcy_TxP9VVI]

Povelja je samo jedno od dobara u državnom vlasništvu koja italijanska vlada namjerava da proda kako bi ostvarail prihod od 500 miliona evra.

(Dejli mejl/DM/Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se