18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pravoslavci u Hrvatskoj proslavili najveći praznik

ZAGREB – Pravoslavni vjernici danas su proslavili Vaskrs svetom arhijerejskom liturgijom koju je u zagrebačkom Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg predvodio episkop Dalmatinski i administrator upražnjene mitropolije zagrebačko-ljubljanske Fotije.

Vaskršnja liturgija u Zagrebu (Foto: hrt.hr)

S porukom „Hristos Vaskrse“ na liturgijama širom Hrvatske je pročitana poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Centralna proslava Vaskrsa za osječko-poljsku i baranjsku eparhiju održana je u crkvi Svetog Dimitrija u Dalju, prvobitno izgrađenoj 1715. godine, a službu je održao njegovo preosveštenstvo episkop Lukijan, koji je pozvao vjernike na mir i ljubav. Episkop Lukijan je danas zaredio za sveštenika protosinđela Jovana Stanojevića iz Dalja, javili su hrvatski mediji.

Svečanom liturgijom u pulskoj crkvi Svetog Nikole Vaskrs su danas proslavili pravoslavni vjernici, a obred bdijenja tokom Velike subote, kojeg je predvodio paroh pulsko-perojski protojerej Goran Petković, noćas je održan u Peroju, u crkvi Svetog Spiridona.

Protojerej Petković poručio je da je Vaskrs praznik novog života i poziv na promjenu, a za pravoslavne vjernike predstavlja radost novog početka i okupljanja porodice oko zajedničkog stola nakon dugog vremena posta.

Tokom Vaskršnjeg bdijenja u Peroju litija je prošla selom, a ulazak u crkvu nakon toga simbolizuje početak novog dana – Vaskrsa.

Obred u crkvi Svetog Spiridona nastavljen je jutarnjom službom, nakon čega su vjernici ispraćeni uz tradicionalni pozdrav „Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se