20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Policija RS sve jača i bolja

BANJALUKA – Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je u petak u Banjaluci, na obilježavanju Dana policije RS, da je ona iz godine u godinu sve jača, organizovanija i bolja.

Vježba Specijalne jedinice policije u Banjaluci (7)

Svim kolegama on je čestitao 22. rođendan policije RS, ističući da je ponosan jer je pripadnik MUP-a RS, koji se razvija zajedno sa RS.

„Iz godine u godinu izlazimo sve jači, organizovaniji i bolji. Pokazali smo da ne dozvoljavamo nikome da kalja ugled i čast pripadnika policije RS“, rekao je resorni ministar u petak, a istovremeno su širom RS položeni vijenci za poginule pripadnike MUP-a RS, služeni su i parastosi, a u Banjaluci je obavljena pokazna vježba Jedinice specijalne policije.

Jovičić je protom podsjetio i na veliki broj napada na pripadnike policije.

„To govori da RS mora zaštititi rad policajaca, donijeti izmjene zakonskih normi i adekvatno odgovoriti na svaki napad“, naglasio je Jovičić, na svečanom prijemu u Banjaluci, kojem su prisustvovali i predstavnici policija Srbije, Hrvatske, FBiH i policijskih agencija na nivou BiH, kao i brojni ministri u Vladi RS te mnogi drugi gosti iz institucija i preduzeća.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je da se policija RS u 22 godine postojanja izgradila kao jedna od najuspješnijih bezbjednosnih agencija u regionu, ističući da ona treba da bude isključivi garant bezbjednosti RS.

„Mislim da je povjerenje javnosti u policiju RS na visokom nivou zbog rezultata koje ima“, naglasio je predsjednik RS.

On je dodao da se uvidom u stanje obučenosti te materijalne i infrastrukturne opremljenosti policije RS, vidi koliko su bili pogrešni zahtjevi za reformom policijskih snaga u BiH, ističući da je ponosan jer je bio dio strukture koja je sa uvjerenjem i borbenošću na političkom planu branila ideju o policiji RS i njenom opstanku i razvoju.

Svim pripadnicima policije RS zahvalnost na požrtvovanom radu izrazila je i Željka Cvijanović, premijer RS, najavljujući povećanje plata policajcima.

„Još ranije smo donijeli odluku da ćemo ići na povećanje od pet odsto“, kazala je Cvijanovićeva, najavljući namjeru da se ide na povećanje i veće od pet odsto za pojedine kategorije u okviru policije.

Ona je naglasila da je Vlada RS uspjela da obezbijedi nova vozila, motore i uniforme za policiju, kako je to obećano za ovu godinu, ističući da je policija RS neraskidivi i sastavni dio identiteta RS.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, rekao je da je ona u 22 godine prošla razna iskušenja te stasala u jednu dobru policijsku agenciju.

„Kroz saradnju sa drugim agencijama u BiH i iz okruženja mi nastojimo da pomognemo poboljšanju bezbjednosnog ambijenta ne samo kod nas, nego i na teritorijama gdje nismo nadležni“, naglasio je direktor Policije RS.

Povodom Dana policije RS dodijeljena su i brojna priznanja, a „Zlatni znak“ dobio je Odsjek za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata CJB Banjaluka, čiji načelnik Ljubiša Cvišić kaže da ta nagrada predstavlja satisfakciju za njega i njegove kolege.

„Napomenuću da smo u prethodnih pet, šest mjeseci rasvijetlili četiri teška ubistva i jedan pokušaj ubistva“, istakao je Cvišić.

Kolegama u RS čestitao je i Milorad Veljović, direktor Policije Srbije, koji je, na pitanje kakva je saradnja policija iz RS i Srbije, odgovorio da za policajce nema granica.

„Što se tiče saradnje sa policijom RS, ona je izuzetno dobra, iako se u policiji uvek kaže da ima prostora i za dalje“, rekao je Veljović.

Kako u Banjaluci, tako i u većini ostalih gradova RS, obilježen je Dan policije RS, kojoj su stigle čestitke sa svih strana, a u njima je, između ostalog, naglašeno da policijski službenici pokazuju izuzetnu profesionalnost, predanost i hrabrost u obavljanju svog važnog posla.

Čestitke povodom Dana policije uputili su, između ostalih, Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Duško Kovačević, ambasador BiH u Rumuniji, Brane Pećanac, generalni konzul BiH u Čikagu, i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Aktivan rad na predmetu „Birač“

Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, najavio je da će na ljeto biti određenih aktivnosti u vezi sa istragom u predmetu „Birač“.

„U ovom predmetu radimo jako aktivno, jako dobro i imamo dosta određenih saznanja. Očekujem da ćemo na ljeto imati određenih rezultata“, najavio je Jovičić.

Provjere o Šariću

Milorad Veljović, direktor Policije Srbije, komentarišući podatak da je prva presuda za pranje novca narko-bosa Darka Šarića izrečena upravo u RS, rekao je da su im saznanja institucija iz RS bila jako bitna.

Upitan imaju li saznanja da u BiH ima još Šarićevih pomagača, Veljović je rekao da je Šarić sada u rukama Ministarstva pravde Srbije.

„Policija će uraditi sve ono što Tužilaštvo od nas bude tražilo. Siguran sam da ima prostora da se tu i dalje vrše određene provere“, rekao je Veljović.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se