1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

PIĆEMO JE HLADNU: Kuvaćemo kafu kako nam EU kaže?

Njemačka štampa prenosi da će zahtjev Evropske komisije biti da svi aparati u privatnoj upotrebi moraju da se isključuju automatski, neki već i posle pet minuta. To za potrošače znači da će imati manju potrošnju struje i – hladnu kafu!

Turska domaća kafaPrema napisima u njemačkoj štampi, Evropska komisija će regulisati vrijeme podgrijavanja kafe u kućnim aparatima, prenosi Telegraf.rs.

– Brisel hoće da isključi naše kućne aparate za kafu! – prenosi njemački tabloid “Bild” navodeći kao razlog to što ti aparati troše previše struje. To se posebno odnosi na aparate za filter-kafu.

Zahtjev Evropske komisije biće da svi aparati u privatnoj upotrebi moraju da se isključuju automatski, neki već i posle pet minuta. To za potrošače znači da će imati manju potrošnju struje i – hladnu kafu!

Komentatori dalje navode da EU ovo ne čini samo zbog regulatornih aspiracija Brisela. Za to su je ovlastili Evropski parlament i države-članice. Smjernice o ekološkom dizajnu koje su Parlament i Savjet ministara poslednji put dotjerali 2009. godine, nalažu Komisiji da razradi propise o potrošnji energije kako privatnih aparata tako i industrijskih mašina.

Lista proizvoda čiju potrošnju struje treba da reguliše EU već je odavno poznata. Na njoj su usisivači za prašinu i aparati za kafu, tuševi u kupatilima, pumpe, ali i električne alatke i šporeti, bilo da su privatni ili industrijski. Za veliki dio tih proizvoda Evropska komisija je izdala pravila o dozvoljenoj potrošnji energije. Ni lista proizvoda, ni pravila, nisu samostalno djelo Komisije.

(Telegraf.rs)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se