9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Patrijarh Irinej pozvao na zajedništvo otadžbine i rasijanja

BEOGRAD – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je u Vaskršnjoj poslanici svetosavsku djecu u otadžbini i rasijanju na zajedništvo, jer je Vaskrs praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva.

Patrijarh srpski Irinej

„U ime Hrista vaskrslog pozivamo vas na jedinstvo i slogu u crkvi Njegovoj. Ko nije u jedinstvu sa Crkvom koju on steče krvlju svojom, nije ni sa Hristom gospodom. Bez Hrista nema crkve, a ni crkve nikada nije bilo bez Hrista. Zato van Crkve nema spasenja“, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je poseban pozdrav vaskršnje ljubavi uputio stradalnoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas slave pobjedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrslog nad demonskim silama tame.

„Sa istom ljubavlju u vaskrslom Hristu gospodu i toplim molitvama danas pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji. Sa `Hristos vaskrse` pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Republici Srpskoj, FBiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji“, rekao je patrijarh srpski.

NJegova svetost naglasio je da posebne molitve pobjeditelju grijeha, smrti i ljudske nepravde upućuje pravoslavcima na Bliskom istoku i u Ukrajini, sa željom i molitvom da svjetlost Hristovog vaskrsenja razagna tamu grijeha koja se nadvila nad Ukrajinom i da prosvijetli um i dušu sijačima mržnje prema svetom pravoslavlju i prema ruskom pravoslavnom narodu.

On je rekao da Hristos dolazi danas da uplašenim od novog svjetskog poretka kaže da se ne plaše i da budu hrabriji od onih koji ne znaju šta čine.

„Danas On dolazi i nama uplašenim od globalnog svjetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i prsuđuju istini i pravdi i ponovo prijete Golgotom nasljeđu Božijem na zemlji. I nama on poručuje danas `Ne plašite se, ja pobedih svet`“, poručio je patrijarh Irinej.

On je ukazao da se među mnogim imenima kojim crkveni pjesnici veličaju Hrista Vaskrslog, zapaža i naziv Proljeće, istakavši da ga „sa pravom tako nazivaju, jer gospod Isus Hristos jeste proleće života“.

„To nije slučajna pesnička konstrukcija. Tu nije reč o proleću kao godišnjem dobu, već je posredi duboko poimanje smisla i značenja proleća, kao početka novog života prirode i svega u njoj“, ocijenio je patrijarh Irinej.

On je podsjetio da su ljudi do Vaskrsenja gospoda Isusa Hrista bili u okovima grijeha i smrti u Adu.

„U tajni vaskrsenja, odnosno u tajni vaskrsloga gospoda Hrista sadržana je naša pobeda nad grehom, smrću i đavolom. Zato je i bilo potrebno da Hristos postane Emanuil /Bog sa nama/, to jest da uzme na sebe svu našu ljudsku prirodu i da je nerazdeljivo i nesliveno sjedini sa božanskom prirodom u jednoj jedinstvenoj bogočovečanskoj ličnosti – svojoj“, ukazao je patrijarh Irinej.

On je pozvao vjernike da svi zajedno na dan vaskrsenja budu pričesnici novog i vječnog Života, novog i vječnog Proljeća, Hrista gospoda.

„Neka danas niko ne plače zbog greha i sagrešenja, jer oproštaj iz groba zasija, uzvikuje sveti Jovan Zlatousti. Neka se više niko ne boji smrti, jer nas od nje oslobodi Spasitelj koji krsnom smrću svojom ugasi smrt i oslobodi one nad kojim je ona vladala“, naglasio je patrijarh srpski.

On je podsjetio da je na istini Vaskrsenja Hrista Spasitelja utemeljena sva vjera, nada i ljubav.

„Bez vaskrsloga Hrista gospoda naša vera ne bi bila samo prazna, već bi se i raspršila poput mehura od sapunice. Sveti apostol Pavle, koji je na poseban način iskusio istinitog i vaskrslog gospoda Isusa Hrista zaključuje, ako Hristos ne vaskrsne uzalud je vera naša. To je iskustvena vera apostola naroda i crkve Hristove. Neka bi dao Bog da i mi, iskusivši danas Hrista vaskrsloga, smelo i bez straha pevamo: Hristos vaskrse“, poručio je patrijarh Irinej u poslanici vjernicima.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se